Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΛΛΟΥ ΤΑ ΚΑΚΑΡΙΣΜΑΤΑ ΚΙ’ ΑΛΛΟΥ ΓΕΝΝΑΝ’ ΟΙ ΚΟΤΕΣ!

Βραβεία... αντικειμενικότητας, δημοσιογραφικού ρεπορτάζ, δεοντολογίας αλλά και... πρωτοτυπίας θα μπορέσει να διεκδικήσει με βεβαιότητα η εφημερίδα «ΕΒΔΟΜΗ», με τον τρόπο που διαχειρίζεται τις τελευταίες βδομάδες το πολύ σημαντικό θέμα της παραλίας του Αγίου Νικολάου στο Καβούρι  Βουλιαγμένης.

Στην αρχή (φύλλο 14/06), παρουσίασε παραποιημένα τα δεδομένα του όλου ζητήματος, υπερτονίζοντας τεχνηέντως κάποιες από τις πτυχές του, υποβαθμίζοντας και «θάβοντας» τα σημαντικότερα στοιχεία και – κυρίως – κατασκευάζοντας τον αντιπερισπασμό περί δήθεν ευθυνών της συναγωνίστριάς μας Γιούλης Ηλιοπούλου και περί δήθεν «ενοχοποίησης» (γενικά) της δενδροφύτευσης. Για το εγχείρημα αυτό υιοθέτησε απολύτως την επιχειρηματολογία του Σπ. Πανά και της κατ’ εντολή του ενεργούσας ,προϊσταμένης της Δ/νσης Πρασίνου του Δήμου. μέχρι και... μία «απορία - ερώτηση» του δημοτικού συμβούλου του Πανά, Γιάννη Σκουμπούρη, η οποία κατ’ επανάληψη αναπαράγεται έκτοτε από την αθρογράφο Άννα Μπουζιάνη αποσκοπώντας στην... ενοχοποίηση Ηλιοπούλου και Τσιριγώτη. Και αποφεύγει να αναζητήσει ευθύνες από την αρμόδια για τις οικοδομικές άδειες Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου.  Αυτό το συνονθύλευμα, ανακατεμένο, κατά το δοκούν, με τα προσωπικά σχόλια και υποβολιμιαίες απορίες της αρθρογράφου, η εφημερίδα το αποκαλεί... «ρεπορτάζ»!!!

Επειδή προφανώς το «ρεπορτάζ» δεν τους φαινόταν επαρκές, η ίδια αρθρογράφος («Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει») έβαλε «τσόντα» και δεύτερο «άρθρο» σε άλλη σελίδα, με τις φωτογραφίες των... επικηρυγμένων Ηλιοπούλου και Τσιριγώτη και τίτλο: «Σιώπησαν στην παρανομία!».

Την ανακοίνωσή μας – απάντηση στα παραπάνω, η εφημερίδα «ΕΒΔΟΜΗ» τη δημοσίευσε (φύλλο 21/06), όχι αυτούσια, αλλά πετσοκομμένη κατά πως συνέφερε την εφημερίδα να την παρουσίασει και με βάση το σχέδιο της «απάντησής» της: Με επιλεκτική και αποσπασματική παράθεση προτάσεων και παραγράφων και ενδιάμεσα τα σχόλια και οι δήθεν αφελείς απορίες της εφημερίδας.

Σε όλο αυτό το νέο συνονθύλευμα μάλιστα – για να μην υπάρχουν αμφιβολίες περί της αντικειμενικότητας – η εφημερίδα έβαλε και τίτλο «Ανυπόστατη καταγγελία – ανακοίνωση της ΡιΚιΠ», ενώ στο τέλος, περιέλαβε γενικότερα σχόλια και «νουθεσίες» προς την Κίνησή μας! Διεκδικώντας, με τον τρόπο αυτό, και βραβείο πρωτοτυπίας: Όπου ένα μέσο μαζικής «ενημέρωσης» κουνάει το δάχτυλο και «επαναφέρει στην τάξη» μία συλλογικότητα πολιτών – πολιτικό φορέα!

Για «κερασάκι στην τούρτα» η εφημερίδα δημοσίευσε παραδίπλα «επιστολή» τακτικού αρθρογράφου της – ο οποίος για την περίσταση, βαφτίστηκε «παρών στα γεγονότα» στην παραλία του Αγίου Νικολάου - και ο οποίος με τη σειρά του επιστρατεύεται να εκθέσει με γλαφυρό – πλην υβριστικό - ύφος την πολιτική του εμπάθεια εναντίον της Κίνησής μας αλλά και εναντίον των πραγματικών αυτοπτών μαρτύρων κατοίκων της περιοχής, αναφερόμενος, δήθεν αντικειμενικά, στα «πραγματικά» γεγονότα. Αντίθετα, η ίδια εφημερίδα είχε παρουσιάσει (φύλλο 14/06) την εκτενέστατη, λεπτομερή, τεκμηριωμένη αλλά και δημόσια παρουσίαση των γεγονότων στο Δημοτικό Συμβούλιο, από εκπρόσωπο των κατοίκων της οδού Ηλίου, με την εξής τηλεγραφική πρόταση: «Μίλησαν ακόμη και κάτοικοι της περιοχής περιγράφοντας τη δική τους εικόνα»!!!

Η καλή εφημερίδα συνεχίζει την ωραία «παράδοση» της προεκλογικής περιόδου μεγάλης μερίδας του τοπικού τύπου, όπου σελίδες ολόκληρες αγοράζονται ή ενοικιάζονται από υποψηφίους και δημοτικούς συνδυασμούς ,  όπως χαρακτηριστικά ακούστηκε και στο Δημοτικό συμβούλιο και
όπου "φιλοξενούνται" εντελώς μεροληπτικά έως προπαγανδιστικά "άρθρα" ..

Και κάτι τελευταίο: Η προηγούμενη ανακοίνωσή μας – όπως και η παρούσα – εστάλη σε δεκάδες ΜΜΕ, κυρίως τοπικά. Κανένα μέσο που κυκλοφορεί ή έχει την έδρα του στο δήμο μας δεν τη δημοσίευσε.

Τα βίντεο της επίμαχης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 10/6/2014 που αφορούν το θέμα θα αναρτηθούν πολύ σύντομα στον λογαριασμό YouTube της Ρι.Κι.Π  Β.Β.Β. .  

Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης - Βούλας – Βουλιαγμένης
25-06-2014

=======================================================================

ΟΛΕΣ  ΟΙ  ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ  ΓΙΑ  ΤΑ  ΣΤΟΙΧΕΙΑ 




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 25 / 6 / 2014


ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ !
Τις μέρες αυτές, με αντισυνταγματικό και κατάφωρα αντιδημοκρατικό τρόπο, συντελείται από τη μνημονιακή κυβέρνηση έγκλημα σε βάρος του φυσικού μας τοπίου, των παραλιών μας και του οικιστικού μας περιβάλλοντος.
Με διαδικασίες express ψηφίζεται το σχέδιο νόμου για την πολεοδόμηση και τις χρήσεις γης, που θα αλλοιώσει την φυσιογνωμία της πόλης μας και θα καταργήσει τον χαρακτήρα της κηπούπολης, χωροθετώντας εμπορικές και άλλες χρήσεις σε όλη την έκταση του αστικού ιστού.
Στην τελευταία του μάλιστα εκδοχή το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου περιλαμβάνει διάταξη που επιτρέπει στους στρατηγικούς επενδυτές να χωροθετούν κατά βούληση τις χρήσεις γης που επιθυμούν, μετά από μια απλή Υπουργική Απόφαση. Κάθε έννοια αποκεντρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, όπως ήταν θεσμοθετημένη μέχρι σήμερα, καταργείται. Το εξαιρετικού φυσικού κάλους περιβάλλον, ιδιαίτερα στο Δήμο μας, γίνεται βορά των μεγάλων ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων, στα οποία εκποιείται, έναντι πινακίου φακής.
Η ανησυχία μας για το φυσικό περιβάλλον στο Δήμο μας, εντείνεται γιατί την περίοδο αυτή μεθοδεύονται νέες “ιδιωτικοποιήσεις” στα φιλέτα της περιοχής.
Μετά την χερσόνησο του ΑΣΤΕΡΑ (για την οποία αναμένεται η έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ μέσα στο φθινόπωρο), έχει ήδη δρομολογηθεί η εκποίηση της Πλαζ της Βουλιαγμένης, με προτιμητέο επενδυτή το αραβικό fund που επελέγη για τον ΑΣΤΕΡΑ. Το Ελληνικό Δημόσιο θα απωλέσει τις ετήσιες εισπράξεις της τάξης των 500.000 ευρώ από τα εισιτήρια της πλαζ, εκχωρώντας την έκταση, ενώ ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στους επενδυτές, δια των νομοσχεδίων του, να ανεγείρουν, κατά το δοκούν κτήρια, ξενοδοχεία και όποιες άλλες εγκαταστάσεις μέσα στη πλαζ!
Η Α' Πλαζ της Βούλας, μαζί με την έκταση του πρώην camping Βούλας, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, είναι επίσης στην πρώτη γραμμή προτεραιοτήτων της 'ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ' για εκχώρηση-ιδιωτική εκμεττάλευση με συνοπτικές διαδικασίες. Θα ακολουθήσουν φυσικά στο άμεσο μέλλον και οι υπόλοιπες εκτάσεις των οποίων τη διαχείριση έχει σήμερα η ΕΤΑΔ ΑΕ, η πλαζ και η ελεύθερη παραλία της Βάρκιζας, η Β' πλαζ Βούλας , Καβούρι κλπ.
Το σχέδιο νόμου για τους αιγιαλούς έρχεται να ολοκληρώσει την καταστροφή. Με μπαζώματα και ιδιωτική εκμεττάλευση των αιγιαλών, δικαίωμα που εκχωρείται στους πάσης φύσης 'επενδυτές', πέρα από την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, οι πολίτες αποκλείονται οριστικά από τις ακτές μας!
Μέσα σ' αυτό το ασφυκτικό για το περιβάλλον και για τους πολίτες πλαίσιο, η καταπάτηση και απόπειρα περίφραξης μιας από τις ελάχιστες ελεύθερες παραλίες στο Δήμο, της παραλίας Αγ. Νικολάου Καβουρίου, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
Συμπολίτες και συμπολίτισσες,
Είναι εκκρηκτική ανάγκη σήμερα να μην αρκεστούμε στις διαπιστώσεις και τις καταγγελίες. Πρέπει να ενεργοποιηθούμε και να κινητοποιηθούμε όλοι μαζί, γιατί ολοι θιγόμαστε από τις εξωφρενικές αυτές μεθοδεύσεις.
Για την προάσπιση των ακτών μας, έχει στηθεί πανελλαδικό δίκτυο με τη συμμετοχή εκατοντάδων συλλογικοτήτων, αλλά και του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος. Πολλές δράσεις πρόκειται να οργανωθούν με αποκορύφωμα τον υπερμαραθώνιο, από την Κόρινθο έως το Μαραθώνα, 8 έως 12 Ιούλη.
Καλούμε όλους τους δημότες να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις του Πανελλαδικού αυτού δικτύου με τίτλο ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ.
Από τη δική μας συμμετοχή κρίνονται πολλά!
                         Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης - Βούλας – Βουλιαγμένης
                                                                                   25-06-2014


Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

" ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ "



Επιμελητήριο  Περιβάλλοντος 
                    και  Βιωσιμότητος

Καλλιδρομίου 30 & Ζωοδόχου Πηγής
                    ΤΚ 11473 Αθήνα 
              τηλ & φαξ: 210-3823.850
           emailinfo@environ-sustain.gr



Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ  
Αθήνα, 19/6/2014

ΑΚΤΕΣ  ΩΡΑ  ΜΗΔΕΝ

Στα γραφεία του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση 100 περίπου εκπροσώπων επιστημονικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων, οι οποίοι ανακοίνωσαν τη δημιουργία του πανελλήνιου δικτύου «ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ», με σκοπό την αποτροπή ψήφισης του γνωστού νομοσχεδίου για τον αιγιαλό και τις παραλίες. Με σύνθημα ότι η βιώσιμη ανάπτυξη, η σωτηρία των αιγιαλών από την άγρια ανοικοδόμηση και η διατήρηση της ελεύθερης πρόσβασης στις ακτές αποτελεί δημόσιο συμφέρον το οποίο βρίσκεται πάνω από κάθε κομματική προτίμηση, το δίκτυο «ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ» αποφάσισε σειρά δράσεων και εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό για την ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το νομοσχέδιο, το οποίο είχε αποσυρθεί προεκλογικά εν όψει της γενικής κατακραυγής, κατατίθεται στη Βουλή προς ψήφιση μέσα στις επόμενες μέρες. Για το λόγο αυτό, είναι επείγον και κρίσιμο να δηλωθεί η πανελλήνια αντίθεση στο νομοσχέδιο.

Πολίτες και οργανώσεις καλούνται:

- Να ενώσουν τη φωνή τους με τις αντιδράσεις φορέων και πολιτών που ήδη σε αριθμό 143.730 και πλέον ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, υπογράφοντας στο: https://secure.avaaz.org/el/petition/Ypoyrgo_Oikonomikon_G_Stoyrnara_Ypografoyme_Ohi_sto_xepoylima_ton_Ellinikon_paralion/?dbdWwhb

- Να υπογράψουν και διαδώσουν το επισυναπτόμενο Ψήφισμα της 15ης/5/2014, το οποίο προσυπογράφουν ήδη 97 φορείς και οργανώσεις.


Η Συντονιστική Επιτροπή του δικτύου ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ αποτελείται από εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, του Συλλόγου «Αρχέλων», της Συντον. Επιτροπής για τη διάσωση παραλίας Σαρωνικού, της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού και της Συντονιστικής Υπερ-Μαραθώνιου ‘240χλμ για τον αιγιαλό’, οι οποίοι ΚΑΛΟΥΝ τα μέλη τους, τα μέλη όλων των οργανώσεων και τους πολίτες που μετέχουν ή επιθυμούν να μετάσχουν στο δίκτυο, να οργανώσουν δράσεις ή να πλαισιώσουν τις δράσεις που γίνονται πανελλαδικά κατά του σχεδίου νόμου που απειλεί να καταστρέψει το παραθαλάσσιο πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον.

Θα ανακοινωθεί σύντομα το site ενημέρωσης για εκδηλώσεις και δράσεις.

Πληροφορίες: τηλ: 210-3823.850 και email: info@environ-sustain.gr

Συνημμένα: Ψήφισμα και σήμα πανελλήνιου δικτύου «ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ»


----------------------------------------------------------------------------------------





Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 186/2014

                                      ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΧαιρετίζουμε την απόφαση της 10/6/14 του Δημοτικού Συμβουλίου που, μετά τη μαζική  και δυναμική κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής, καταδίκασε ΟΜΟΦΩΝΑ την απόπειρα ιδιωτικοποίησης και αποκλεισμού της παραλίας Αγ. Νικολάου Καβουρίου και παρέπεμψε στον εισαγγελέα το φάκελο της οικοδομικής άδειας του πρώην ξενοδοχείου Καστέλο και νυν ιδιοκτησίας Προκοπίου.
Θλιβερή παραφωνία αποτελούν τα δημοσιεύματα μερίδας του τοπικού τύπου, γραπτού και ηλεκτρονικού,  που ακολούθησαν. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν αναφέρουν καθόλου ή μόνο στα ψιλά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ΒΒΒ , τα προβλήματα που αφορούν τη νομιμότητα της οικοδομικής άδειας του πρώην ξενοδοχείου Καστέλο και νυν ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Προκοπίου,  το αδιαμφισβήτητο γεγονός της συνεργασίας των συνεργείων του Δήμου ΒΒΒ με τα ιδιωτικά συνεργεία της ανεγειρόμενης βίλας Προκοπίου  (πρώην ξενοδοχείο Καστέλο) στη δενδροφύτευση της παραλίας  κλπ.
Ειδικά η εφημερίδα ΕΒΔΟΜΗ στο φύλλο της 14/6/14 αποδίδει ευθύνες στην Δ/ντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, γιατί συγκάλυπτε, όπως λέει, την παρανομία!
ΦΩΝΑΖΕΙ Ο ΚΛΕΦΤΗΣ, ΝΑ ΦΟΒΗΘΕΙ Ο ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ…
Οι πολίτες κάτοικοι της περιοχής ενήργησαν σύμφωνα με το Νόμο και το Σύνταγμα, προασπίζοντας την παραλία ως δημόσιο αγαθό.
Η Δ/ντρια Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, κ. Ηλιοπούλου, παρουσίασε αποκαλυπτικά στοιχεία για το πολεοδομικό καθεστώς στην περιοχή, που συνέβαλαν στη λήψη αυτής της απόφασης. Καμία αρμοδιότητα ούτε είχε, ούτε έχει η ίδια για την έκδοση και τον έλεγχο οικοδομικών αδειών, όπως γνωρίζει πολύ καλά η αρθρογράφος της εφημερίδας.
Είναι λυπηρό που μερίδα του τοπικού τύπου ενοχλείται από τις καταγγελίες και τις αποκαλύψεις και προβαίνει στη συκοφάντηση όσων καταγγέλλουν.
Ποιους εξυπηρετεί άραγε;
Η προεκλογική εκστρατεία στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στις πολυδάπανες δημοσιεύσεις μέσω του τοπικού τύπου. Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι και σήμερα η στάση μερίδας του τύπου είναι μεροληπτική. Όταν, μάλιστα, πρόκειται για αποσιώπηση καταγγελιών  σε βάρος όσων επιβουλεύονται δημόσια αγαθά, η στάση αυτή είναι απολύτως  καταδικαστέα. Τα συκοφαντικά δημοσιεύματα δεν πρέπει να φοβίσουν ούτε να φιμώσουν τους δημότες και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου.
Ας φοβηθούν οι καταπατητές των παραλιών μας και οι πάσης φύσεως υποστηριχτές και συνεργάτες τους.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΑΡΗΣ-ΒΟΥΛΑΣ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17/6/2014

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ  17/6/2014
  Διαβάζοντας  σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο , όπως κάνουν όλοι οι πολίτες 
για την ενημέρωση  τους , διαπίστωσα ότι τα δημοσιεύματα για την υπόθεση της παραλίας του Αγ. Νικολάου Καβουρίου που συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 10 Ιουνίου 2014 , ήταν επιεικώς ανάλαφρα και υπεραπλουστευμένα για ένα τόσο σοβαρό θέμα ακόμα και από δημοσιογράφους που το παρακολούθησαν .
  Παρόλο που ο εκπρόσωπος  (τοπογράφος) των κάτοικων,  που ήταν παρόντες στα  γεγονότα, στην τοποθέτηση του  εξήγησε με μεγάλη ακρίβεια και τα της οικοδομικής άδειας της  οικίας « βίλας »που βρίσκεται στην  παραλία , αλλά και για την διαμόρφωση του αστικού άλσους στην ίδια παραλία , αυτά αγνοήθηκαν  επιμελώς ή παρουσιάστηκαν σαν δική τους εικόνα.
   Πριν αναλύσω το θέμα  της διαμόρφωσης του αστικού άλσους στην  παραλία ,
οφείλω να τοποθετηθώ για την επίθεση που δέχτηκε η υπεύθυνη υπάλληλος του
Δήμου για το πράσινο και την δημιουργία κήπων σε πάρκα.
Η υπάλληλος πράττοντας σύμφωνα με οδηγίες  και με υλικά που της χορηγήθηκαν,
διαμόρφωσε τον χώρο . Η ευθύνη για την επιλογή του έργου διαμόρφωσης και την
χορήγηση των απαιτούμενων υλικών είναι της Δημοτικής Αρχής , η οποία υλοποιεί
αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου , αλλά και ελέγχεται από αυτό.
Επομένως η ευθύνη ανήκει στους προϊστάμενους εντολείς  της υπηρεσίας πρασίνου,και όχι στην υπηρεσία που απλώς υλοποιεί .
  Επειδή στο θέμα της οικοδομικής άδειας της οικίας που βρίσκεται στην παραλία,
τα στοιχεία είναι συγκεκριμένα  και το θέμα θα παραπεμφθεί άμεσα προς διερεύνηση  από την δικαιοσύνη , δεν θα επεκταθώ.
   Για το θέμα όμως της διαμόρφωσης του πάρκου στην παραλία , το οποίο μόνο αθώο δεν μπορεί να  χαρακτηριστεί , θα αναφέρω και θα αναλύσω περισσότερο όσα και κατά το Δημοτικό Συμβούλιο ανέφεραν με τον εκπρόσωπο τους οι περίοικοι.
·        Ο χρόνος που έγινε το έργο της διαμόρφωσης του παραλιακού πάρκου  και
 της περίφραξης της παραλίας ήταν μελετημένος  και συνέπεσε με την ανάρτηση
στην διαβούλευση του σχεδίου νόμου για τις παραλίες και τις καταπατημένες
Δημόσιες εκτάσεις από ιδιώτες .
·        Η περιοχή που έγινε η διαμόρφωση του παραλιακού πάρκου ορίζεται από ζώνες
για την προστασία  και τις χρήσεις του Π.Δ. 254/2004 .

Στο χώρο που έγιναν οι διαμορφώσεις στην παραλία ισχύουν , για το τμήμα της  παραλίας οι  διατάξεις  της ζώνης  απολύτου προστασίας , με επιτρεπόμενες επεμβάσεις  για αποκατάσταση του φυσικού  τοπίου Αττικής χλωρίδας και πανίδας  και διατηρείτε το φυσικό ανάγλυφο  .

Στην συγκεκριμένη περιοχή δε υπήρχαν φυτεμένα ή αυτοφυή αλμυρίκια ώστε να  χρειάζεται αποκατάσταση με  φύτευση νέων σε μικρή απόσταση από το κύμα.
 Στο τμήμα πίσω από την ζώνη αυτή ορίζεται η ζώνη 4β    , στην οποία και μόνο αναφέρεται η «μελέτη διαμόρφωσης » που πρόσφατα εμφανίστηκε .

Εκεί , έγινε η φύτευση των παρτεριών , με θάμνους που με την ανάπτυξή τους ,
( λόγω του ότι είναι φυτεμένοι στις άκρες των παρτεριών ) θα εμποδίζουν έστω και την απλή διέλευση των πολιτών .
Στο ίδιο Π.Δ. αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύεται η περίφραξη
·          Στο σχεδίου νόμου για τις παραλίες που αναρτήθηκε στην διαβούλευση , ανάμεσα στα άλλα ορίζονται νέοι όροι και κανόνες για την οριοθέτηση της γραμμής του  αιγιαλού.
     Διαβάζουμε λοιπόν ότι η έννοια του παλαιού αιγιαλού σταδιακά χάνει την ισχύ της. Έτσι το δικαίωμα του Δημοσίου έναντι τμημάτων του παλαιού που φέρουν      διαχρονικά την ένδειξη «Δημόσιο Κτήμα» αποσβένεται .
     Πλέον η οριογραμμή του αιγιαλού χαράσσεται από την «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.  και στοιχεία της χάραξης της αποτελούν οι φυσικές ενδείξεις μεταξύ των οποίων είναι και το όριο βλάστησης αλλά και η γραμμή δόμησης και η διαμορφωμένη  κατάσταση σε αραιοδομημένη περιοχή .
    Απαντάται  έτσι το εύλογο ερώτημα της νοητής συνέχισης  της γραμμής της             περίφραξης της ‘’βίλας’’ πάνω στο κύμα  από σειρά από αλμυρίκια  
         Να επισημάνουμε εδώ ότι οι λάκκοι  για την φύτευση των δενδρυλλίων   έγιναν       με   την ευγενική χορηγία του συνεργείου με σκαπτικά μηχανήματα που  αναμόρφωναν  με χορηγία ( ; )  την παρακείμενη προβλήτα .
        Σε όλη την διάρκεια των έργων τα σκαπτικά μηχανήματα εύρισκαν καταφύγιο στον προαύλιο περιφραγμένο χώρο της ‘’βίλας’’ πάνω στο κύμα .
·           Στο σχέδιο νόμου αναφέρεται και για την νομιμοποίηση των παράνομων
    κατασκευών που υφίστανται μέχρι την ψήφιση του καθώς και την απόκτηση  
    επίδικων εκτάσεων μεταξύ ιδιωτών   Δημοσίου από ιδιώτες με χρηματικό  
     αντάλλαγμα .
·           Για το θέμα της περίφραξης και για το ποιος την τοποθέτησε και με ποιο σκοπό και  γιατί ο Δήμαρχος δεν φρόντισε να καταγραφεί σαν παράνομο έργο 
      και να γίνει έρευνα των αρμοδίων υπηρεσιών για τον καταλογισμό  ευθυνών , αλλά εσπευσμένα έκανε την αποξήλωση της , πρέπει να απαντήσει ο ίδιος  ( όταν γίνει  ξανά θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν επικαλεστεί κάτι για να απουσιάσει)
          Οι περίοικοι που παρακολουθούσαν από κοντά όσα συνέβαιναν εκείνη την ημέρα ,  ανέφεραν  στο  Δημοτικό Συμβούλιο ότι το συνεργείο που έβαλε την  περίφραξη στην παραλία χρησιμοποιούσε για την μεταφορά των υλικών το ίδιο   φορτηγό με το συνεργείο που  έβαζε την περίφραξη στην ‘’βίλα’’ πάνω στο κύμα , χρησιμοποιούσαν επίσης  κοινά εργαλεία και οι εργάτες που συνελήφθησαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου για παράνομες  εργασίες  , μετά από καταγγελία των κατοίκων , είπαν ότι πήραν εντολή από τον ‘’Δήμο’’;.
    Μετά την αποξήλωση τα κάγκελα που κείτονταν στο χώρο της παραλίας ,       μεταφέρθηκαν από μηχανήματα στον χώρο της ‘’βίλας’’ πάνω στο κύμα .
 Τέλος πρέπει να επισημανθεί ότι τα γεγονότα έγιναν σε Δημόσιο Χώρο την παραλία του Αγ.Νικολάου Καβουρίου , όπως Δημόσιοι Χώροι είναι μέχρι σήμερα όλες οι παραλίες .
 Ο Δήμαρχος όμως φροντίζει όταν αναφέρεται σε αυτή την παραλία να μας επισημαίνει ότι είναι διεκδικούμενη από παλιά από ιδιώτη , που έχει κάνει
και αγωγές .
 Προφανώς δεν του έχει κοινοποιηθεί το Σύνταγμα της Ελλάδας , που ορίζει τις παραλίες σαν Δημόσια – κοινόχρηστα – αδιαπραγμάτευτα – αμεταβίβαστα – περιβαλλοντολογικά ευαίσθητα οικοσυστήματα.
Ούτε γνωρίζει τον φάκελο του Υπουργείου Περιβάλλοντος – γραμματεία υδάτων που την έχει σαν Δημόσια εποπτευόμενη ακτή κολύμβησης  .
Τα  συμπεράσματα είναι εμφανή και ας τα καταγράψει ο καθένας μας μόνος του.

                   ΘΑΝΟΣ  ΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ
         ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ  ΚΙΝΗΣΗ  ΠΟΛΙΤΩΝ 

        ΒΑΡΗΣ – ΒΟΥΛΑΣ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ   

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Συντονισμός Ακτές, Πρόσκληση σε Συνάντηση - EΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΟΣ




                         Καλλιδρομίου 30  & Ζωοδόχου Πηγής  -  1ος όρ.
                        Εξάρχεια 11473 ΑΘΗΝΑ  - Τηλ./fax:: 210 38 23 850

Αθήνα, 12/6/2014
Συντονισμός Ακτές, Πρόσκληση σε Συνάντηση
Τετάρτη 18/6/2014, ώρα 6:00μμ

Κατά την συνάντηση που οργανώθηκε στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων την Τετάρτη 11/6/2014 με αφορμή το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, οι παρευρισκόμενοι φορείς εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον των ακτών και γενικότερα της δημόσιας κτήσης της χώρας και διαπίστωσαν την ανάγκη συντονισμού των επί μέρους δράσεων και ενεργειών, τον οποίο ανέθεσαν στο Επιμελητήριο Περιβάλλοντος. 
Για το σκοπό αυτό, το Επιμελητήριο καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς σε συνάντηση την Τετάρτη 18 Ιουνίου, ώρα 6:00 μμ, στα γραφεία του (Καλλιδρομίου 30 & Ζωοδόχου Πηγής, Αθήνα), επισημαίνει δε ότι η κινητοποίηση και συνεργασία των περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και επιστημονικών οργανώσεων, συλλόγων και πολιτών έχει ήδη καταστεί ιδιαίτερα επείγουσα και επιτακτική, εν όψει και της ενδεχόμενης αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

     Η Πρόεδρος
Μαρία Καραμανώφ

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

ΑΝΟΙΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Ρι.Κι.Π. - ΤΕΤΑΡΤΗ 18/6/2014 - 8.00 μμ

ΑΝΟΙΚΤΗ   ΓΕΝΙΚΗ   ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ   Ρι.Κι.Π. 

ΤΕΤΑΡΤΗ  18/6/2014 - 8.00 μμ

 Πνευματική  Εστία  Βούλας   

Ημερησία Διάταξη :

1. Απολογισμος  προεκλογικης δουλειας  , και εκλογικου αποτελεσματος

2. Η δρασεις μας  στις νεες συνθηκες

3. Εκλογη νεου Συντονιστικου

4. Τροποποιησεις  κανονισμου λειτουργιας

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

ΚΑΛΕΣΜΑ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4 /6 / 2014

 Το πολύ σοβαρό θέμα της προσπάθειας περίφραξης της παραλίας του 
Αγ. Νικολάου Καβουρίου, που με την αγωνιστική τους διάθεση ανέδειξαν 
και απέτρεψαν οι κάτοικοι, ήρθε για συζήτηση την Τρίτη 3/6/2014 στη 
1.00 μμ σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, η σύγκληση του οποίου 
κοινοποιήθηκε λιγότερο από 24 ώρες πριν.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η συνεδρίαση αναβλήθηκε λόγω μη  απαρτίας.
  Οι κάτοικοι  και οι φορείς που παρακολουθούν την εξέλιξη του γεγονότος ,
 το οποίο έχει πολύ περισσότερο και σοβαρότερο υπόβαθρο από ότι 
 αρχικά δείχνει ,θέλουν στο επόμενο  Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει μια 
 ανοιχτή Δημόσια συζήτηση ,με σκοπό να αποκαλυφθούν όλες οι κρυφές
         πτυχές της υπόθεσης .
·         Ποιόν εξυπηρετεί η εκβάθυνση των λειτουργικών βαθών στο 
    θαλάσσιο χώρο;
( η εκβάθυνση ξεπέρασε κατά πολύ τα λειτουργικά βάθη , όπως φάνηκε από τις μεγάλες ποσότητες υλικών που βγήκαν από την θάλασσα. )
·         Για ποιον θα γινόταν η ανακατασκευή των δύο λιμενοβραχιόνων;
·         Η αστικού τύπου διαμόρφωση του παραλιακού χώρου , με φύτευση των δέντρων  σε θέσεις αυστηρά  προκαθορισμένες (τρύπες που είχαν ανοιχτεί εκ των προτέρων) έχει  προφανή σκοπό τον περιορισμό της χρήσης της παραλίας .
·      Γιατί  έγινε η αλλαγή της φυσιογνωμίας της παραλίας με ρίψη κοκκινοχώματος μπροστά στην υπό κατασκευή βίλα, που γιγαντώνεται στη θέση του πρώην ξενοδοχείου CΑSTELLO (μετά από αλλαγή χρήσης);
·         Από ποιόν  επιχειρήθηκε η περίφραξη της παραλίας;
·         Η πολεοδομία του Δήμου, ως αρμόδια Δημόσια υπηρεσία,  έκανε έλεγχο για όλα τα εμφανή και εξόφθαλμα που συμβαίνουν στην οδό Ηλίου στην υπό ανέγερση βίλα πάνω στην παραλία ;
·    Με εντολή και με έξοδα ποίου έγιναν όλες οι τεχνικές επεμβάσεις;
·    Ο χρόνος της καταπάτησης της παραλίας, που συμπίπτει με την ψήφιση       του Σχεδίου νόμου για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων ακόμη και σε       παραλίες είναι και αυτός τυχαίος ;
Για να σταματήσουμε την εφαρμογή της αντισυνταγματικής και αντιλαϊκής προσπάθειας να καταπατήσουν και την πιο μικρή παραλία μας, καλούμε
όλους τους πολίτες  στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο , που ορίστηκε την Τρίτη 10 Ιουνίου 2014 στις 8.00 μμ .
Να απαιτήσουμε ξεκάθαρες τοποθετήσεις και δεσμεύσεις από την απερχόμενη αλλά και την νέα Δημοτική αρχή για το θέμα των παραλιών.
Ας κάνουμε σαφές ότι οι πολίτες δεν συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο από την
απελευθέρωση και προστασία όλων των παραλιών .
                               Θάνος Ματόπουλος -  4 / 6 / 2014  
      ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΑΡΗΣ – ΒΟΥΛΑΣ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ