Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Δ.Τ. - ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. - ΝΑ ΜΠΕΙ ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ ΣΤΗΝ Α' ΠΛΑΖ! (ΒΟΥΛΑΣ)


                                         
 
 
 
 
                                   Βούλα  19/5/2015     

  
blogs   : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                           Αριθμ. Πρωτοκ. : 049 / 2015          
   Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                                                                      
  Facebook     : www.facebook.com/rikipvvv                               ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
                                                                                                      · Βουλευτές Αττικής
                                                                                                      ·  Περιφέρεια Αν.Αττικής
                                                                                                      · Δήμος Β.Β.Β.
                                                                                                      · ΕΤ.Α.Δ.  Α.Ε.
                                                                                                      ·  Μ.Μ. Ενημέρωσης
                                                                                                      ·  Λίστα Αποδεκτών
Δελτίο  Τύπου –Ανακοίνωση- Δημόσια Καταγγελία

Οργανωμένες παραλίες τουριστική αξιοποίηση ή τα mall της παραλίας;

ΝΑ ΜΠΕΙ ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ ΣΤΗΝ Α' ΠΛΑΖ!

Στο όνομα δήθεν της τουριστικής ανάπτυξης, από την εποχή της χούντας ήδη, οι καλύτερες ακτές του Σαρωνικού περιφράχθηκαν και στη συνέχεια έγιναν αντικείμενο εντατικής ιδιωτικής εκμετάλλευσης.

Δεν είναι μόνο το ‘'χαράτσι'’ που επιβάλλεται στους πολίτες για να τις επισκεφτούν. Είναι οι αλλεπάλληλες πολεοδομικές αυθαιρεσίες, που δυστυχώς η πολιτεία έδωσε το δικαίωμα για την ‘'τακτοποίησή’' τους μέσω του Ν.4178/13, είναι οι ασύμβατες χρήσεις που προέκυψαν με τις υπεκμισθώσεις σε επιχειρηματίες ακόμη και νυχτερινών κέντρων, είναι το δάσος από ομπρέλες στην αιγιαλίτιδα ζώνη, που σκοπό έχουν να ξεζουμίζουν τον επισκέπτη και που φυσικά λειτουργούν αποτρεπτικά για τους τουρίστες, που δεκαετίες τώρα απουσιάζουν από τις πλαζ. Γιατί η αλλοίωση του φυσικού μας τοπίου, του συγκριτικού μας πλεονεκτήματος, είναι επόμενο να οδηγεί στην καθολική απαξίωση.


Η Α' πλαζ Βούλας αποτελεί την επιτομή του mall της παραλίας.

Η αυθαιρεσία έγινε καθεστώς και δυστυχώς το τελευταίο διάστημα εντείνεται.

Νέες αυθαίρετες κατασκευές ξεφύτρωσαν, πολυετή αλμυρίκια στην άμμο αποκεφαλίστηκαν  (ίσως για να μη βρίσκουν δωρεάν σκίαση οι λουόμενοι), η διπλανή ελεύθερη παραλία μετατράπηκε σε σκουπιδότοπο από τον ’’καθαρισμό’’ της πλαζ, μεγάλων διαστάσεων χαντάκι στον διπλανό χώρο του π. κάμπινγκ (που σημειωτέον αποτελεί έκταση αρχαιολογικού ενδιαφέροντος) ανοίχτηκε αυθαίρετα, πιθανόν για την υπόγεια ηλεκτροδότηση της πλαζ, με ένα αυθαίρετα τοποθετημένο καλώδιο υψηλής τάσης για το οποίο αύριο μπορεί να μιλάμε για ‘’εγκληματική’’  παρανομία. 

Ούτε τα πολεοδομικά πρόστιμα φαίνεται να τους πτοούν.

Να σημειώσουμε επίσης ότι τα ‘’δάση’’ από ομπρέλες αποτελούν προκλητική παραβίαση του Ν.2971/2001, που αυστηρά προσδιορίζει ότι μόνο σε έκταση 500τ.μ. σε κάθε ακτή επιτρέπεται η ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων.

Είναι ακράδαντη πεποίθησή μας ότι η άνευ όρων εμπορευματοποίηση των παραλιών μας δεν είναι μονόδρομος.

Η ΕΤΑΔ Α.Ε., που διαχειρίζεται τις εκτάσεις αυτές δεν πρέπει να μείνει αδρανής. Χρειάζεται να προβεί ακόμη και στην επανεξέταση των μακροχρόνιων συμβάσεων, στο βαθμό που παραβιάζονται οι αρχικοί όροι της σύναψής τους.

Παράλληλα, οι τοπικές κοινωνίες και οι Δήμοι πρέπει να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο, μέσα από τη θεσμική διεκδίκηση ενός άλλου μοντέλου για τη διαχείριση των ακτών, ενός διαβαθμικού φορέα διαχείρισης(φορέας με συμμετοχή του κράτους-περιφέρειας-δήμων), που θα διασφαλίζει τη διαφύλαξη του φυσικού μας πλούτου.

                                                                                                                                        Για την ΡΙ.ΚΙ.Π.   Β.Β.Β.

                                                                                                                                          Ματόπουλος  Θάνος

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

ΕΥΧΕΣ ΡΙΚΙΠ Β.Β.Β. ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ


             


         
 
 
 
 
                                Βούλα  18/5/2015     

  blogs     : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                                    Αριθμ. Πρωτοκ. : 048 / 2015          
   Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                                                                      
  Facebook     : www.facebook.com/rikipvvv

Δελτίο  Τύπου – Ανακοίνωση
 

ΕΥΧΕΣ  ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ.

 

«Ευχόμαστε  σε όλους τους μαθητές που παίρνουν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις , καλή δύναμη και επιτυχία στους στόχους τους. 

Χωρίς άγχος,  με νηφαλιότητα, με αυτοπεποίθηση και  με τις ευχές όλων μας,  να αποδώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Η εξεταστική αυτή δοκιμασία αποτελεί σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα στάδια της μαθητικής ζωής για όλους τους υποψηφίους, ωστόσο η ζωή βρίσκεται μπροστά και η παιδεία είναι μια συνεχής διαδικασία εμβάθυνσης στο ‘’ταξίδι’’ της γνώσης.


Ο δρόμος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν είναι η μοναδική και τελευταία ευκαιρία για να γίνουν τα όνειρά πραγματικότητα. Είναι μια μάχη στη πορεία για την κατάκτηση της γνώσης και όχι ο πόλεμος.

Ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές Καλή Επιτυχία »

 

                                                                                                Ρll.Π.   Β.Β.Β.

 

                                                                                      Ομάδα Πολιτισμού & Παιδείας 

 

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

ΡΙΚΙΠ - Δελτίο Τύπου –Ανακοίνωση 13.5.2015: Β’ ΠΛΑΖ ΒΟΥΛΑΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΑΘΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ


                  


 
 

                        


                                                Βούλα  13/5/2015     
       blogs     : http://rikipvvv.blogspot.gr/                      Αριθμ. Πρωτοκ. : 047 / 2015          
       Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                                                                      
Facebook     : www.facebook.com/rikipvvv

Δελτίο  Τύπου –Ανακοίνωση

Β’ ΠΛΑΖ ΒΟΥΛΑΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΑΘΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

Για χρόνια κλειστή, με ευθύνη των διοικήσεων ΕΤΑ/ΕΤΑΔ  Α.Ε. που καταχρώμενοι την δικαιοδοσία που τους  δόθηκε για “διαχείριση με γνώμονα το Δημόσιο Συμφέρον” , σύναψαν συμφωνητικό μίσθωσης με τις ΑΠΟΛΛΩΝΙΕΣ ΑΚΤΕΣ Α.Ε. από το 2001 που ποτέ δεν την λειτούργησαν  σαν οργανωμένη παραλία, επειδή ο κύριος σκοπός τους ήταν να κατασκευάσουν νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Όταν η τοπική κοινωνία αντέδρασε, στις παράνομες κατασκευές και στους σκοπούς της εταιρείας, απλά κλείδωσαν την παραλία. Η ΕΤΑΔ  αντί να καταγγείλει άμεσα την σύμβαση και να τους εξώσει, αποδέχτηκε την σφράγιση της παραλίας και σαν επιστέγασμα όλων, το 2009 ακολουθώντας, την «χρηστή» συνήθη τακτική της ανανέωσε την μίσθωση μέχρι το 2030, δίνοντας έτσι στην ουσία  «αμνηστία»  στις  ΑΠΟΛΛΩΝΙΕΣ  ΑΚΤΕΣ Α.Ε. . Τα συσσωρευμένα μισθώματα πολλών χιλιάδων
Ευρώ ουδέποτε εισπράχτηκαν !

   Ο πρώην Δήμαρχος κ. Πανάς για καθαρά προεκλογικούς λόγους ( και αφού οι ΑΠΟΛΛΩΝΙΕΣ  ΑΚΤΕΣ Α.Ε.  είχαν παραδώσει τα κλειδιά της πλάζ στην ΕΤΑΔ ) τον Μάρτιο του 2014, άνοιξε διάπλατα τις πύλες την Β΄ πλαζ (1. ΦΩΤΟ) με πανηγυρικό τρόπο,  για καθαρισμό και δεντροφύτευση. Η μετέπειτα όμως στάση του αποδεικνύει ότι δεν ήταν στις πραγματικές του προθέσεις η ανάληψη της ευθύνης της παραλίας, γιατί άφησε την παραλία να υποβαθμίζεται και τα αρμυρίκια που με τόση προθυμία φύτευσαν οι πολίτες κατέληξαν να ξεραθούν .

   Με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής διοίκησης και με το κ. Γρ. Κωνσταντέλλο  Δήμαρχο, φάνηκε  ότι η Β’ πλαζ θα είχε την φροντίδα που απαιτείται και οι πολίτες θα έχουν την ελεύθερη πρόσβαση που είναι το κυρίαρχο ζήτημα. Όμως σύντομα οι πύλες έκλεισαν (2. ΦΩΤΟ)και αντικαταστάθηκαν με αφανείς σχισμές στο συρματόπλεγμα – ένας καθόλου ευπρεπής τρόπος να μπαίνεις σε παραλία.

Η ΡΙ.ΚΙ.Π. από τα πρώτα Δημοτικά Συμβούλια στιγμάτισε το θέμα της αναξιοπρεπούς πρόσβασης και η Διοίκηση δεσμεύτηκε ότι πριν την επόμενη θερινή περίοδο θα αποκαταστήσει την πρόσβαση από την πύλη των πεζών.       Στο τελευταίο   Δημοτικό Συμβούλιο σε ανάλογο ερώτημα αναφέρθηκε ότι η πύλη των πεζών έχει ξεκλειδώσει, αλλά είναι κλειστή,  άρα ο κάθε πολίτης πρέπει να το γνωρίζει για  να την ανοίξει και να έχει την πολυπόθητη πρόσβαση στην παραλία. Ακόμα και αυτό όμως κράτησε λίγο και μερικές μέρες μετά η μοίρα της πύλης των πεζών ήταν να την αλυσοδέσουν και πάλι (3+4. ΦΩΤΟ).

Αυτό το γεγονός διαδραματίζονταν σχεδόν ταυτόχρονα με την προσπάθεια να αποδοθούν οι παραλίες στην διαχείριση του Δήμου. Και σε αυτή την προσπάθεια η ΡΙ.ΚΙ.Π.   πρόσφερε την συνδρομή της, φροντίζοντας για την άμεση συνάντηση με τον αρμόδιο για τα θέματα κρατικό λειτουργό και εξασφαλίζοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του στις  πολύωρες συσκέψεις στελεχών στις οποίες συμμετείχε ενεργά με τον επικεφαλής της .

Η προσπάθεια της ΡΙ.ΚΙ.Π. για τις παραλίες καταγράφηκε και στις πρόσφατες συνεδριάσεις φορέων της επιτροπής για τον καθορισμό των παραλίων ως πολυσύχναστων ή μη. Σε αυτές τις συνεδριάσεις ο επικεφαλής της  ΡΙ.ΚΙ.Π., εκπροσωπώντας τον Δήμο τοποθετήθηκε και κατέστησε σαφές στην εκπρόσωπο της ΕΤΑΔ ότι η βούληση των Δημοτών και του Δήμου είναι η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Σε αυτό το πλαίσιο και μετά από έντονη και μακρά συζήτηση , κερδήθηκε η οριστική απαλοιφή του απαράδεκτου χαρακτηρισμού για την Β’ πλαζ σαν «κλειστή μη προσβάσιμη παραλία» που την στιγμάτιζε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Τώρα που η προσπάθεια για την ανάληψη της διαχείρισής της από τον Δήμο συνεχίζεται, όπως μας διαβεβαιώνει ο Δήμαρχος, και μόλις ευοδωθεί ,οι παραπάνω ενέργειες διασφαλίζουν τη δυνατότατα  να λειτουργήσει σαν παραλία με λουτρική εγκατάσταση, γιατί με τον χαρακτηρισμό της ως  “πολυσύχναστης παραλίας” καθορίζεται η εποπτεία για ασφαλή και ποιοτική χρήση.

   Όμως αρκεί μόνο η διαπραγμάτευση και οι συναντήσεις ;

   Σαφώς και δεν αρκεί, κρίνεται αναγκαίο να διεκδικήσουν οι πολίτες το άμεσο άνοιγμα της Β’ πλαζ από τον Δήμο με αποκατάσταση της πρόσβασης από την πύλη των πεζών  και όχι σαν τρωγλοδύτες από σχισμές στα συρματοπλέγματα. Επίσης να διεκδικηθεί η παραχώρηση και φροντίδα της πλαζ από το Δήμο χωρίς την επιβολή εισιτηρίου, με εξασφάλιση του κόστους λειτουργίας, ενδεχομένως, από τα έσοδα ήπιας μορφής χρήσεων ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Η  αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας είναι καθήκον των πολιτών και η προσβασιμότητα στις παραλίες είναι ένα τέτοιο συνταγματικό μας δικαίωμα.

  Η ΡΙ.ΚΙ.Π. στηρίζει και συμμετέχει στην απόδοση της Β’ πλαζ στους πολίτες σε όλα τα επίπεδα.

 
*ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΝΤΑΙ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Β’ ΠΛΑΖ

                                                                  Για την ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β.    
            
                                                                     Ματόπουλος Θάνος  

 


 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                              ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΑΖ -
                                                 ( ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΤΗ )
ΒΟΥΛΑ - Β ΠΛΑΖ 1981 - ...


ΒΟΥΛΑ - Β ΠΛΑΖ 1981 - ...

ΒΟΥΛΑ - Β ΠΛΑΖ 1981 - ...


 





ΒΟΥΛΑ - Β ΠΛΑΖ 1981 - ...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
ΑΝΟΙΓΜΑ  Β΄ΠΛΑΖ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 - ΣΥΛΛΟΓΟΙ & ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ-ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΟΥΝ
 

 




 























~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΜΕΤΑ ΤΙΣ  ΕΚΛΟΓΕΣ  ΤΑ  ΦΥΤΕΜΕΝΑ  ΞΕΡΑΘΗΚΑΝ & ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ  ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΗΚΑΝ













=================================================




---------------------------------------------------------------














Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Ιστορικός περίπατος Βούλας - 10 Μαίου 2015

                        
 
 
 
 
                         Βούλα  11/5/2015     

  blogs     : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                                Αριθμ. Πρωτοκ. :  046  /  2015          

   Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                     

  Facebook     : www.facebook.com/rikipvvv

                                              

Δελτίο  Τύπου – Ανακοίνωση

Ιστορικός περίπατος Βούλας

  
  Την  Κυριακή 10  Μαΐου η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών  Βάρης – Βούλας -Βουλιαγμένης, με ξεναγό-αφηγητή τον Λεωνίδα Οικονόμου, αν. καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο,  πραγματοποίησε περιήγηση στους δρόμους της Βούλας, παρέα με συμπολίτες , όπου και έγινε μια εξαιρετική αναδρομή στη σύγχρονη ιστορία της γειτονιάς μας.

  Από τη δημιουργία του Ασκληπιείου την δεκαετία του 1920 και τη σανατοριακή θεραπεία της φυματίωσης, στην δημιουργία παραθαλάσσιου παραθεριστικού θέρετρου, τη χάραξη του πρώτου εξαιρετικού πολεοδομικού σχεδίου της Βούλας, την αγροτική αποκατάσταση των μικρασιατών προσφύγων, την μετέπειτα προαστικοποίηση, ανοικοδόμηση και οικοπεδοποίηση.

Σταθήκαμε σε δρόμους και κτίρια που δεν γνωρίζαμε την ιστορία τους και αναζητήθηκαν μνήμες  από την πρόσφατη ιστορία της περιοχής μας που  δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθούν στη λήθη του χρόνου.

 

* Συνημμένα φωτογραφίες της περιήγησης

 

                                                                            ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

                                                                             ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
                                                                         Ρι.Κι.Π.   Β.Β