Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

ΠΡΑΚΤΙΚΑ 10ης ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ  ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.


            

                  
                          ΒΟΥΛΑ    16 / 10 / 2016

                     Αριθμός Πρωτοκόλλου: 054 / 2016






ΠΡΑΚΤΙΚΑ 10ης ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ  ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.

Κυριακή 09/10/2016 11:00 π.μ., Πνευματική Εστία Βούλας





Στο  προεδρείο η Μαίρη Ηλιάδη, για τα πρακτικά η Γεωργία Κιρκιλέση

   Ο δημοτικός σύμβουλος Θάνος Ματόπουλος ενημέρωσε για τα σημαντικότερα δημοτικά θέματα και τις δράσεις της ΡΙΚΙΠ που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα από την προηγούμενη συνέλευση:

·       Δημότες απευθύνονται στη ΡΙΚΙΠ για προβλήματα που έχουν με το Δήμο. Τους στηρίζουμε, τους ενημερώνουμε  που θα απευθυνθούν και με ποιο τρόπο και τους προτρέπουμε να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

·       Στο Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίστηκαν κανονιστικές αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία της πόλης. Η ΡΙΚΙΠ κατέθεσε για όλα τα θέματα πλήρεις προτάσεις ( για τις πλατείες, τη μουσική των καταστημάτων, τα  βεγγαλικά, την καθαριότητα, την άσκηση της υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας κ.ά). Κάποιες από αυτές τις προτάσεις έγιναν δεκτές.

·       Για τα περίπτερα ο Δήμος ζήτησε τη γνωμάτευση της Τροχαίας, με πρόθεση την μετατόπιση όσων κριθούν ότι εμποδίζουν και τον ομοιόμορφο εξωραϊσμό τους με ταυτόχρονη συρρίκνωση του όγκου τους. Διαφωνήσαμε με την επίσπευση της διαδικασίας και καταθέσαμε προτάσεις.

·       Για το Αθλητικό Κέντρο Βούλας είχαμε τοποθετηθεί κατ’ αρχήν θετικά στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων. Στη συνέχεια φάνηκε ότι οι αλλαγές που γίνονται εξυπηρετούν κυρίως τους αθλητικούς συλλόγους και όχι το σύνολο των δημοτών. Επίσης δεν προτείνεται καμία άλλη λύση αποσυμφόρησης και αύξησης των αθλητικών υποδομών της Βούλας για τα επόμενα χρόνια. Εμείς προτείναμε άμεσα ο Δήμος να απαλλοτριώσει εκτός σχεδίου χώρο και να ζητήσει αδειοδότηση για ανέγερση δημοτικών αθλητικών υποδομών σε αυτόν, όπως έχει δικαίωμα από το νόμο.

·       3ο Γυμνάσιο-Λύκειο, προβληματικό το «υποψήφιο» οικόπεδο που υποτίθεται ότι δωρίστηκε στο Δήμο για την ανέγερσή τους (είναι χαρακτηρισμένο λατομείο!). Πιθανή αιτία της δωρεάς ο καθορισμός υψηλής τιμής απαλλοτρίωσης που θα χρησιμοποιηθεί αλλού.

·       Ο Δήμος έχει φαινομενικό πλεόνασμα 13,5 εκατομμύρια ευρώ, τα δάνεια του εξυπηρετούνται. Υπήρχαν εκκρεμότητες γιατί ο πρώην Δήμος Βουλιαγμένης δεν είχε καταθέσει ισολογισμό κλεισίματος το 2010, αυτό τακτοποιήθηκε και οι επόμενοι ενοποιημένοι ισολογισμοί του Δήμου ΒΒΒ ήρθαν για έγκριση.

·       Το 70% του τεχνικού προγράμματος έχει αναμορφωθεί και έχει εξορθολογιστεί λόγω του ότι ήταν ιδιαίτερα «φιλόδοξο», χωρίς ώριμα έργα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκτελεσθούν άμεσα.

·       Για το δημοτικό φωτισμό συμφωνήσαμε στην ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισής του, αλλά κάναμε τεκμηριωμένη κριτική στις μελέτες και στον τρόπο χρηματοδότησης και κόστους.

·       Για τη διαχείριση των απορριμμάτων ο δήμαρχος ‘’προκρίνει’’ την καύση σύμμεικτων απορριμμάτων, ενώ η αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία αποδέχεται μόνο την διαλογή στη πηγή ως αρχή και περιγράφει όλα τα επόμενα στάδια, τα οποία δεν είναι δυνατό να παρακαμφθούν.

·       Τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχαν τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, φέτος επανήλθαν. Με παρέμβαση της ΡΙΚΙΠ στο συμβούλιο του ΟΑΠΠΑ από τον σύμβουλο της Κοινότητας Βούλας  Βαρδαβά Μανώλη αυξήθηκε τελικά το ποσό των εισοδηματικών κριτηρίων για επιβολή τροφείων. Θεωρούμε ότι η δωρεάν πρόσβαση στις κοινωνικές παροχές είναι δικαίωμα όλων των δημοτών και όχι παρεχόμενη υπηρεσία, κάτι που δεν ανήκει στη φιλοσοφία του δημάρχου.

·       Σύντομα θα δημοσιοποιηθεί θέμα με τον Κοινωνικό Ξενώνα Ενηλίκων Βουλιαγμένης. Υπάρχει ήδη πόρισμα καταπέλτης των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης σχετικό με τη λειτουργία του.

·       Η ΡΙΚΙΠ έκανε παρεμβάσεις για την παραχώρηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και του ΟΛΠ.

·       Για την έγκριση των όρων της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Αστέρα Βουλιαγμένης, η μάχη - δημόσια διαβούλευση τελικά δόθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ΒΒΒ και όχι στην Περιφέρεια Αττικής. Το θέμα της έγκρισης της ΣΜΠΕ  ολοκληρώθηκε μετά τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά από εισήγηση  του υπουργείου περιβάλλοντος και την δημοσίευση της σε ΦΕΚ.

·        Το προεδρικό διάταγμα για την προστασία του Υμηττού κατέπεσε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και αναμένεται νέο μέχρι τέλος Νοεμβρίου. Αυτό αφορά άμεσα το Χέρωμα Βάρης.

·       Έγινε συνάντηση των δημοτικών παρατάξεων στο γραφείο Δημάρχου εκτός της ΡΙΚΙΠ και του ΚΚΕ με θέμα τη κατάθεση  στο Κτηματολόγιο δηλώσεων ιδιοκτησίας  των 124 στρεμμάτων στα Δικηγορικά - Πανόραμα. Αποφάσισαν να το αναδείξουν, γεγονός παραπλανητικό, γιατί η έκταση αυτή έχει τελεσίδικα χαρακτηριστεί δασική εκτός σχεδίου και δεν κινδυνεύει άμεσα. Εμείς θέσαμε τα εξής θέματα για τις δημόσιες – κοινόχρηστες – προστατευόμενες περιοχές: παραλία Βούλας και διεκδικήσεις ΜΕΕΚΒ, τα ακίνητα στη Βούλα που διεδικεί ο ΣΑΑΚ, των κοινόχρηστων χώρων της Βουλιαγμένης (ΟΔΕΠ), της Φασκομηλιάς, των κοινόχρηστων χώρων ση χερσόνησο του μικρού Καβουρίου, του ‘’Καστέλλο’’ και της παραλίας του Αγίου Νικολάου, του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης και γιατί ηλεκτροδοτούνται τα παράνομα κτίσματα- βίλες .

·       Για το θέμα της παραχώρησης των παραλιών και των υπόλοιπων παράκτιων εκτάσεων από την ΕΤΑΔ στο Δήμο έγινε λεπτομερής ενημέρωση και ανάλυση. Η ΡΙΚΙΠ ψήφισε παρών στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από αιτιολόγηση.

Θέματα που ανέδειξε η ΡΙΚΙΠ:

·       Έγινε προσπάθεια να μεταφερθεί πρόστιμο 105.000 ευρώ του VIVE MAR σε άλλη εταιρεία, η οποία ανακαλύψαμε ότι είναι ανενεργή. Μετά από την παρέμβασή μας η πρόταση αποσύρθηκε.

·       Υπάρχει πρόβλημα με τα πεύκα και από ασθένειες αλλά και από ‘’ξήρανση’’ από δημότες που ενοχλούνται. Το πρόγραμμα φυτοπροστασίας που ενέκρινε το ΔΣ έδωσε βάρος στους πολύ λίγους φοίνικες και όχι στα πεύκα.

·       Προτείναμε και πέρασε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση να κηρυχθεί ο Δήμος μας ελεύθερη ζώνη από τις συνθήκες TTIP TiSA και CETA.

·       Ο Δήμος παραχώρησε τη διαχείριση των κοινωνικών του δομών (ιατρείο-φαρμακείο, παντοπωλείο) σε συγκεκριμένη ΜΚΟ. Ενημερώσαμε ότι άλλοι δήμοι έχουν ήδη κινηθεί δικαστικά εναντίον της για παράνομες πράξεις, αλλά αυτό δεν επηρέασε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

·       Η ΡΙΚΙΠ ενημερώνει κάθε μήνα τα στοιχεία για την ποιότητα υδάτων κολύμβησης στα όρια του δήμου και μετά από παράκληση άλλων πολιτών και για την υπόλοιπη Αττική, επειδή δεν λειτουργεί η αντίστοιχη ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ. Επίσης κάναμε ολοκληρωμένη πρόταση με λεπτομερή μελέτη για την αναθεώρηση των σημείων ελέγχου ποιότητας υδάτων ακτών κολύμβησης, την οποία ο Δήμος απεδέχθη και την  κατέθεσε αυτούσια στην αρμόδια αρχή.



    Η Βίκυ Μιχιώτη, υπεύθυνη για τα οικονομικά, μας ενημέρωσε για το υπόλοιπο του ταμείου, το οποίο είναι εξαιρετικά χαμηλό. Οι παριστάμενοι έδωσαν ενίσχυση.

    Αμέσως μετά θεωρήσαμε ότι είμαστε πολύ λίγοι για να συνεχίσουμε τη συζήτηση και αποφασίσαμε να γίνει πολύ σύντομα - το πολύ σε ένα μήνα - η επόμενη ανοικτή συνέλευση, στην οποία θα συζητήσουμε τα τρέχοντα θέματα  και θα προγραμματίσουμε τις επόμενες κινήσεις.

                                                                                                  ΡΙΚΙΠ   ΒΒΒ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου