Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Δελτίο Τύπου: Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΜΚΟ ΑΡΧΙΣΕ…



   
                                                             





                             Βούλα  30/7/2016     

 blogs     : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                                     Αριθμ. Πρωτοκ. : 044 / 2016          

 Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                                                                      

 Facebook     : www.facebook.com/rikipvvv   

                                       



Δελτίο  Τύπου - Ανακοίνωση


                                              Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΜΚΟ ΑΡΧΙΣΕ…



ΘΑ  ΔΩΣΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ; …….

Την ΜΚΟ  ΕΠΕΚΑ (Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Ερευνητικό Κέντρο Αθηνών) επέλεξε ο δήμος μας για συνεργασία - ανάθεση των κοινωνικών δομών του δήμου (Κοινωνικό φαρμακείο - παντοπωλείο). 

Το θέμα συζητήθηκε στην 14η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 4/7/2016 και η απόφαση με αριθμό απόφασης  342/2016  αναρτήθηκε στη Διαύγεια ΑΔΑ:64ΧΠΩΨΖ-Ζ33.



Η  ΡΙΚΙΠ σαν κίνηση πολιτών, είναι αντίθετη στην εκχώρηση των κοινωνικών δομών σε ΜΚΟ.

Θεωρούμε ότι οι δομές αυτές χρειάζεται να στελεχωθούν με πρόσληψη ειδικού μόνιμου προσωπικού από τον δήμο, επίσης στην παρούσα περίοδο θα μπορούσαν κάποιες από αυτές να λειτουργήσουν και με εθελοντές – αλληλέγγυους συμπολίτες μας.

Διαφωνούμε ριζικά με αυτή την επιλογή αλλά η πλειοψηφία έχει άλλη αντίληψη για τα πράγματα.



Ας έρθουμε όμως στην συγκεκριμένη επιλογή:

Την ΕΠΕΚΑ είχαν επιλέξει και οι πρώην δήμαρχοι Ζωγράφου και Καισαριανής  για το πρόγραμμα "Άμεση Αντιμετώπιση της Φτώχειας".

Η ΜΚΟ αφού διαχειρίστηκε περί το 1.300.000 ευρώ εν μέσω θύελλας καταγγελιών για κακοδιαχείριση, διασπάθιση, ανεπάρκεια, ψευδή στοιχεία, εκμετάλλευση των εργαζομένων και άλλα πολλά, από τις αντιπολιτεύσεις και  στους δύο δήμους, αλλά και από συμβούλους της τότε συμπολίτευσης στην Καισαριανή (όπου  χρειάστηκε τελικά προσφυγή στον εισαγγελέα για την διερεύνηση της υπόθεσης) , ουσιαστικά υπολειτουργούσε μέχρι πρότινος. 

Η ΡΙΚΙΠ κατά την συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο ενημέρωσε για όλα τα παραπάνω.


Όμως ο δήμος μας αποφάσισε μεγαλόψυχα να της δώσει άλλη μια ευκαιρία και από όλες τις χιλιάδες ΜΚΟ που λειτουργούν ανά την Ελλάδα, επέλεξε για την ...πείρα της και την καλή της φήμη την ΕΠΕΚΑ. 


Τα συμπεράσματα δικά σας...





*ΜΚΟ = «Μη Κυβερνητική Οργάνωση»  και όχι

                Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~        
    ΤΑ   ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ  ΕΓΓΡΑΦΑ  ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ.



Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Δ.Τ. ΡΙΚΙΠ=ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΒΒ–ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.










  blogs     : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                                                 Βούλα  26 / 7  /2016
  Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                                                   Αριθμ. Πρωτοκ. : 043 / 2016 


         Δελτίο  Τύπου - Ανακοίνωση

Η  ΠΟΙΟΤΗΤΑ  ΤΩΝ  ΥΔΑΤΩΝ  ΤΩΝ  ΑΚΤΩΝ  ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ  ΣΤΟ  ΔΗΜΟ  ΒΒΒ – 
           ΟΙ  ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ  &  ΤΑ  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

                                                                

Το σοβαρό θέμα της ποιότητας των υδάτων των ακτών κολύμβησης, απασχολεί και φέτος την ΡΙΚΙΠ  ΒΒΒ .

Λόγω του ότι η επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ για την ανάρτηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων δεν λειτουργεί από τις αρχές Μαΐου,  η  ΡΙΚΙΠ ΒΒΒ κατέθεσε επίσημο αίτημα στη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για την παροχή των στοιχείων της μηνιαίας μέτρησης των παραμέτρων που δείχνουν το επίπεδο της ποιότητας και της καθαρότητας των υδάτων των ακτών κολύμβησης στα όρια του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Ο Δήμος δεν έχει σε προτεραιότητα τέτοιου είδους  θέματα, για την ενημέρωση των πολιτών  και την προβολή των ακτών κολύμβησης στα όρια του Δήμου.

Έτσι η ΡΙΚΙΠ ΒΒΒ ανέλαβε την πρωτοβουλία για άμεση και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών για το ευαίσθητο αυτό θέμα.

Τα στοιχεία αυτά ήδη αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΡΙΚΙΠ ΒΒΒ κάθε μήνα, μαζί με όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για το θέμα
 (http://rikipvvv.blogspot.gr/ - ΥΔΑΤΑ ΑΚΤΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ).


Ο Δήμος μας είναι ενήμερος για τις μετρήσεις αυτές, αλλά παρά τις οχλήσεις μας για δημοσιοποίηση τους ( με δημόσιες τοποθετήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, με κατάθεση έγγραφων προτάσεων στα πλαίσια των ετήσιων τεχνικών προγραμμάτων & των στρατηγικών στόχων του πενταετούς σχεδιασμού 2014-2019)  , δεν έχει ασχοληθεί με την ενημέρωση των πολιτών.


 Κατά τους ελέγχους διαπιστώθηκε παρατεταμένη επιβάρυνση και υψηλές τιμές ρύπων στη Λίμνη της Βουλιαγμένης , αλλά ο Δήμος δεν έχει την πρόθεση να αναλάβει καμία προσπάθεια διερεύνησης των αιτίων και επίλυση του θέματος.

Η λήψη μέτρων είναι υποχρέωση του, για να διασφαλίσει τη Δημόσια ασφάλεια και υγιεινή των λουομένων πολιτών, μέσω της ενημέρωσης και της έρευνας για τα αίτια της μόλυνσης με σκοπό την άμεση αποκατάσταση των υδάτων ( ΦΕΚ 356 Β 2009, αρθρο 13 ).   
                                               

Η απόκρυψη  στοιχείων από την κοινή γνώμη για τις επιβαρυμένες μετρήσεις στην Λίμνη της Βουλιαγμένης δεν εξυπηρετεί τους πολίτες και το Δημόσιο  συμφέρον σίγουρα, αλλά την επιχείρηση που εκμεταλλεύεται το προστατευόμενο μνημείο φυσικού κάλλους της Λίμνης της Βουλιαγμένης (ΦΕΚ 51 Δ 2003) η οποία και έχει την αποκλειστική ευθύνη για όσα συμβαίνουν εντός του εκμισθωμένου χώρου τον οποίο υπερεκμεταλλεύεται με σκοπό τη μεγιστοποίηση των κερδών της.

Έσπευσαν κάποιοι να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα για τα νερά της Λίμνης Βουλιαγμένης που κατά παραγγελία έκανε το ΠΑΚΟΕ ( σε ιδιωτική εγκατάσταση η δειγματοληψία γίνεται μόνο κατόπιν αδείας).

Στο ίδιο κομμάτι της ιστοσελίδας μας δημοσιεύονται ήδη πληροφορίες για το ΠΑΚΟΕ  (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών), για τις μετρήσεις που επίσης διενεργεί στις ακτές   και για τα ενδιαφέροντα αποτελέσματά τους, που αποδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καθαρών νερών εντοπίζονται  σε οργανωμένες παραλίες, δηλαδή σε επιχειρήσεις πάνω     στο κύμα.

Για το θέμα αυτό και για κάποιες επίσης ενδιαφέρουσες συμπτώσεις υπάρχουν ήδη καταγεγραμμένες καταγγελίες τοπικών αρχών εναντίον του ΠΑΚΟΕ.


                                                                                                                              ΡΙ.ΚΙ.Π.    Β.Β.Β.

Ανακρίβειες σε άρθρο της εφημερίδας ‘ΕΒΔΟΜΗ’ , φύλλο 944-23.07.2016 - ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΘΕΣΕΙΣ ΡΙΚΙΠ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ















  blogs     : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                                                 Βούλα  24 / 7  /2016
  Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                                                   Αριθμ. Πρωτοκ. : 042 / 2016 


                                                                                                            ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ  ΕΠΕΙΓΟ

                                                                                                    Προς:
·       Ιδιοκτήτη-εκδότη-αρχισυντάκτη εφημερίδας ΕΒΔΟΜΗ
·       Ανώνυμο συντάκτη άρθρου

                                                                         
Θέμα:  Ανακρίβειες σε άρθρο της εφημερίδας ‘ΕΒΔΟΜΗ’ , φύλλο 944-23.07.2016


    Η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β.  διάβασε, με μεγάλη απογοήτευση, σε ανυπόγραφο άρθρο στο τελευταίο φύλλο 944-23.07.2016 της εφημερίδας ‘ΕΒΔΟΜΗ’,  ανακρίβειες οι οποίες αφορούν το σημαντικό θέμα του τρόπου χρηματοδότησης του αναγκαίου έργου αντικατάστασης των φωτιστικών σωμάτων του δημοτικού φωτισμού με νέα τεχνολογίας LED.


Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο δημοτικός σύμβουλος της ΡΙΚΙΠ  « Ο Θ. Ματόπουλος  είχε εκφραστεί θετικά στη λήψη του δανείου…»κάτι το οποίο αποτελεί πλήρη διαστρέβλωση της θέσης που επανειλημμένα εκφράστηκε και στα τρία Δημοτικά Συμβούλια κατά τα οποία συζητήθηκε η δανειοδότηση του έργου (14η – 15η και 16η / 2016), αλλά και στο δημοσιοποιημένο  δελτίο τύπου της ΡΙΚΙΠ  Β.Β.Β. (αρ.πρ. 040/21.7.2016).

Αμέσως μετά οι ανακρίβειες συνεχίζονται. Αναφέρει « Στη φάση αυτή κατατέθηκαν οι μελέτες» αλλά και « Ο Θ. Ματόπουλος  είχε εκφραστεί θετικά στη λήψη του δανείου, αλλά κράτησε αποστάσεις ως προς τις μελέτες» .

Αλήθεια σε ποιές μελέτες αναφέρεται;  Αυτές  που ζητούσαμε να δούμε  πριν τη λήψη της απόφασης για τον τρόπο χρηματοδότησης, όπως προβλέπεται, και δεν μας χορηγήθηκαν ποτέ; Αυτές για τις οποίες ακόμη και ο Δήμος στο δημοσιοποιημένο δελτίο  τύπου που εξέδωσε στις 21.7.2016 αναφέρει ακριβώς «  Στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος εξήγησε ότι εκπονείται μελέτη για το δίκτυο,…» και ο κάθε πολίτης πλέον καταλαβαίνει ότι δεν είχαν συνταχθεί κατά την κρίσιμη ημερομηνία λήψης της απόφασης;

Για αυτές τις υπό σύνταξη μελέτες η ΡΙΚΙΠ  Β.Β.Β. (αρ.πρ. 041/21.7.2016) κατέθεσε επίσημα αίτημα στον Δήμο (αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης 30103/22.07.2016) να της χορηγηθούν για μελέτη και περαιτέρω αξιολόγηση των αναγκαίων ενεργειών που διασφαλίζουν τα συμφέροντα του Δήμου.


Στη συνέχεια οι ανακρίβειες παίρνουν μορφή καταιγιστική. Αναφέρει «Διευκρίνιση στο Δημοτικό Συμβούλιο κατέθεσε ο Θ. Ματόπουλος (Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών) αν η αλλαγή αφορά όλο τον ηλεκτροφωτισμό του Δήμου ή μόνο  τους οδικούς άξονες. Ο δήμαρχος Γρηγ. Κωνσταντέλλος απάντησε ότι δεσμεύεται και προσωπικά ότι αφορά όλο τον ηλεκτροφωτισμό όλου του Δήμου και όχι μόνο του οδικού δικτύου.», ενώ η συγκεκριμένη αναφορά γίνεται για  την  16η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου έγινε  συζήτηση του 1ου θέματος με συγκεκριμένο τίτλο:

«Έγκριση διενέργειας και τρόπου εκτέλεσης της προμήθειας με τίτλο “Προμήθεια αντικατάστασης λαμπτήρων οδοφωτισμού με φωτιστικά σώματα νέας τεχνολογίας για την εξοικονόμηση ενέργειας»

και είναι κοινώς γνωστό ότι υποχρεωτικά  η έγκριση σύναψης δανείου και η εκταμίευση του μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για το αιτούμενο έργο-προμήθεια  για το οποίο και  εγκρίθηκε, δηλαδή μόνο για την αντικατάσταση λαμπτήρων οδοφωτισμού.

Αυτό ακριβώς τονίσαμε στους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι γνωρίζουν αυτούς τους όρους χρηματοδότησης με λήψη δανείου, για να το λάβουν υπ’ όψιν τους κατά την ψηφοφορία.


Η πραγματική διάσταση όλου του θέματος καταγράφεται στο δελτίο τύπου της ΡΙΚΙΠ  Β.Β.Β.
(αρ.πρ. 040/21.7.2016), του οποίου μόνο επιλεγμένο μικρό τμήμα δημοσιεύεται στο συγκεκριμένο άρθρο.


Επίσης καλούμε τους συμπολίτες μας να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΡΙΚΙΠ Β.Β.Β. (http://rikipvvv.blogspot.gr)  , στην οποία βρίσκονται αναρτημένα όλα τα έγγραφα και τα βίντεο των επίμαχων δημοτικών συμβουλίων, έτσι ώστε να ενημερώνονται με ακρίβεια για τα πραγματικά γεγονότα αλλά και για τις θέσεις της ΡΙΚΙΠ, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό αποκλείονται ή διαστρεβλώνονται ή δημοσιεύονται επιλεκτικά στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά.


Για την αποκατάσταση της αλήθειας θεωρούμε απολύτως αναγκαίο να δημοσιευτεί η επιστολή αυτή στην έντυπη και στην ηλεκτρονική μορφή της εφημερίδας σας, με τον τρόπο που η δεοντολογία και ο νόμος ορίζει.

                                                                                                       Για την     ΡΙ.ΚΙ.Π.   Β.Β.Β.

                                                                                           Ματόπουλος  θάνος











Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΣΧΑΔΑ -ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΣτΕ Ολομ.-Π.Ε. 152/2016


            ΣτΕ  έκρινε νόμιμο το σχέδιο προεδρικού διατάγματος


                         για τον Αστέρα Βουλιαγμένης



Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 152/2016  ( 4/7/2016 )γνωμοδότησή της έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την εκποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Τον περασμένο μήνα επανακατατέθηκε βελτιωμένο το εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στο ΣτΕ για νέα νομοπαρασκευαστική επεξεργασία. Το διάταγμα αφορά την έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ, την τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου της πόλεως της Βουλιαγμένης στην έκταση του Αστέρα Βουλιαγμένης και τον καθορισμό χρήσεων γης και όρων δόμησης, όπως και την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΕΣΧΑΔΑ.


 


Η Ολομέλεια του ΣτΕ σήμερα με πρόεδρο τον κ. Σακελλαρίου και εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Βασιλειάδη, έκρινε αυτή τη φορά νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και έκανε μόνο νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις και αυτό σε χρόνο ρεκόρ για όσους γνωρίζουν τις διαδικασίες και την μέχρι πρότινος πολύ μεγάλη αναμονή για την συζήτηση των θεμάτων του πινακίου, ειδικά σε συνεδριάσεις της ολομέλειας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου.




Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

ΦΩΣ στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΩΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Β.Β.Β.


                    η ΡΙΚΙΠ κατέθεσε επίσημα αίτημα για την χορήγηση  
                των μελετών του Δημοτικού φωτισμού στις 22/07/2016    
                 με αρ. πρωτ. κατάθεσης στον Δήμο ΒΒΒ 30103/2016.

                                                Η αίτηση :                                   . 
  Αίτηση χορήγησης μελετών αναβάθμισης Δημοτικού Φωτισμού με αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με νέας τεχνολογίας LED.


                                                                                   Βούλα  21/7/2016 
  blogs     : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                                     Αριθμ. Πρωτοκ. : 040 / 2016          
   Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                                                                      
  Facebook     : www.facebook.com/rikipvvv   
                              

Δελτίο  Τύπου – Ανακοίνωση
ΦΩΣ  στο  ΔΗΜΟΤΙΚΟ  ΦΩΤΙΣΜΟ  ΤΟΥ  ΔΗΜΟΥ  ΒΒΒ
Σε δύο Δημοτικά Συμβούλια συζητήθηκε το θέμα της χρηματοδότησης του έργου αντικατάστασης των φωτιστικών σωμάτων του Δημοτικού φωτισμού με νέας τεχνολογίας  λαμπτήρες LED.

Η ΡΙΚΙΠ τοποθετήθηκε θετικά για την αναγκαιότητα του έργου και κατά την τοποθέτηση του δημοτικού μας συμβούλου αναδείχθηκαν τα σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν:

o   η εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων  με τελικό όφελος την συνεισφορά τους στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Δήμου μας, εναρμονιζόμενοι με τις σχετικές συμφωνίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο,  οι οποίες επιδιώκουν να πετύχουν τους στόχους της παγκόσμιας συνδιάσκεψης για το κλίμα του 2015 στο Παρίσι.
o   το μεγάλο οικονομικό όφελος με την απομείωση του κόστους ενέργειας και χρήσης του δικτύου του  δημοτικού φωτισμού.
Είμαστε όμως αντίθετοι με τον τρόπο που δρομολογούνται οι διαδικασίες για την πραγματοποίησή του, κυρίως με την απουσία της μελέτης του έργου κατά τη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο.  Ερωτηματικά επίσης προκαλεί η αλλαγή τίτλων στα έργα και στις προμήθειες όπως και η επιλογή της δανειοδότησης ως τρόπου χρηματοδότησης .
Η ΡΙΚΙΠ θα μελετήσει προσεκτικά και θα συζητήσει το θέμα στα συλλογικά της όργανα και θα αποφασίσει, εάν θα προχωρήσει σε προσφυγή για έλεγχο νομιμότητας της απόφασης στα αρμόδια όργανα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εφ’ όσον αυτό θα κριθεί απαραίτητο για το συμφέρον του Δήμου.
Επισημαίνουμε ότι το θέμα τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο καθαρά οικονομικοτεχνικά ως ‘’Λήψη απόφασης αναφορικά με την αναγκαιότητα σύναψης δανείου’’ (για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου).

Κλήθηκε δηλαδή το Δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει “τυπικά” με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία από την  νομοθεσία  και την νομολογία που απορρέει από τις αποφάσεις ανωτάτων δικαστικών-ελεγκτικών σχηματισμών. Δεν δόθηκαν όμως τα εκ του νόμου απαραίτητα δεδομένα, τα οποία έπρεπε να μελετήσουν και να επεξεργαστούν οι σύμβουλοι πριν αποφασίσουν.


Τα δεδομένα αυτά είναι:

1.     Το ακριβές αντικείμενο του  υπό χρηματοδότηση με δανεισμό έργου – προμήθειας.
Ø  Ως μοναδικό αντικείμενο αναφέρεται η χρηματοδότηση της προμήθειας λαμπτήρων LED, σύμφωνα με τη μελέτη. Επισημάναμε τον ελλιπή τίτλο που δεν αναφέρεται στις εργασίες αντικατάστασης των φωτιστικών σωμάτων με νέας τεχνολογίας  λαμπτήρες LED .

2.     Η αναγκαία μελέτη ή προμελέτη του έργου από τα αρμόδια όργανα του Δήμου.
Ø  Η μελέτη που αναφέρεται στο εισηγητικό ‘’ αναγκαιότητα αντικατάστασης των λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού με νέους λαμπτήρες τεχνολογίας LED ’’  δεν τέθηκε στην γνώση κανενός δημοτικού συμβούλου. Από το δελτίο τύπου  που εξέδωσε την επομένη ο Δήμος, ενημερωθήκαμε ότι η μελέτη αυτή δεν υπάρχει, αλλά συντάσσεται μετά την ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Το εισηγητικό αναφέρει ότι: 
’’Η ύπαρξη της μελέτης ή της προμελέτης πρέπει να έχει εκπονηθεί κατά το χρόνο της                  έκδοσης  της  απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, διαφορετικά η απόφαση του Δημοτικού
  Συμβουλίου δεν είναι νόμιμη ( Ελεγκτικό Συνέδριο  κλιμάκιο Ζ’ 115/2008).


3.     Η εκ του νόμου οριζόμενη δυνατότητα σύναψης και εξυπηρέτησης του δανείου.
Ø  Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει επάρκεια ταμειακών διαθεσίμων με καταθέσεις εκατομμυρίων σε τράπεζες, ελάχιστα και εξυπηρετούμενα δάνεια και πληρωμές  όλων των τακτικών και έκτακτων δαπανών σε εύλογο χρόνο.

4.     Οι προτεινόμενες πηγές σύναψης του συγκεκριμένου δανείου και το ύψος του δανείου.
Ø  Το δάνειο προτείνεται να συναφθεί, όπως ορίζεται, από πιστωτικό ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα οργανισμό της Ελλάδας ή του εξωτερικού.
Το ύψος του ποσού που θα συνάψει δάνειο ο Δήμος προσδιορίζεται στα 4.500.000 €

5.     Η απορρέουσα αναγκαιότητα του έργου – προμήθειας και η αναγκαιότητα χρηματοδότησής του με τη σύναψη έντοκου δανεισμού.
Ø  Η αναγκαιότητα του έργου κρίθηκε από όλους, κατά τις συνεδριάσεις, αναγκαία. Η διοίκηση του Δήμου  στην εισήγησή της σχετικά με  το δάνειο των 4.500.00 € ,την οποία τελικά ψήφισε η πλειοψηφία,  αναφέρει ότι το δάνειο θα χρηματοδοτήσει  μόνο την προμήθεια των λαμπτήρων LED για τις ανάγκες του Δημοτικού φωτισμού και όχι την αντικατάσταση των φωτιστικών.
             Στη 16η συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 18/7/2016 τέθηκε
ως θέμα :  

 « Έγκριση διενέργειας και τρόπου εκτέλεσης της προμήθειας με τίτλο:
   “Προμήθεια αντικατάστασης λαμπτήρων οδοφωτισμού με φωτιστικά σώματα νέας
    τεχνολογίας για την εξοικονόμηση ενέργειας’’

 Η προσφιλής συνήθεια αλλαγής τίτλων στα έργα και στις προμήθειες και ο σαφής  
 επαναπροσδιορισμός των προσδοκώμενων στόχων συνεχίζεται.

Ο Δημοτικός φωτισμός έγινε (μόνο) οδοφωτισμός, μειώθηκε δηλαδή σημαντικά το 
αντικείμενο του έργου  και το ποσό του δανεισμού έμεινε σταθερά κοντά στα 4,5 εκ. €.

Επισημάναμε ότι το ποσό ανάλογα με το μέγεθος του Δήμου και τις ήδη υλοποιούμενες 
παρεμβάσεις αναβάθμισης του Δημοτικού φωτισμού είναι υπερβολικά μεγάλο.

Επίσης επισημάναμε ότι τη χρηματοδότηση οφείλουμε να την κάνουμε με το συμφερότερο
τρόπο και να καταθέσουμε αίτημα – υποβολή για συγχρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ,
τόσο το εθνικό όσο και το περιφερειακό και το υπόλοιπο ποσό να χρηματοδοτηθεί
σταδιακά από κεφάλαια που υπάρχουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου, και με
την πρόοδο του έργου τα χρήματα από την  εξοικονόμηση ενέργειας να διοχετεύονται στην 
αυτοχρηματοδότηση του έργου.


6.     Η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου για την σύναψη δανείου,  λόγω της σημαντικότητάς της, ελέγχεται και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, εκτός από την  Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

* ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ: ( Ενεργοποίηση παραπομπών με κλικ στα πεδία με χρώμα )

1.     Η Εισήγηση της διοίκησης για το θέμα της σύναψης δανείου για τον Δημοτικό φωτισμό(26529/2016).
2.     Η Εισήγηση της διοίκησης για το θέμα του οδοφωτισμού(28751/2016).
3.     Το δελτίο τύπου της 12/7/2016 του Δήμου για την απόφαση του Δ.Σ. για τη σύναψη δανείου
       για τον Δημοτικό φωτισμό.
4.     Η 336/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη σύναψης δανείου για τον Δημοτικό φωτισμό-αναβολή συζήτησης λόγω μη απαρτίας ΑΔΑ: ΩΨ00ΩΨΖ-Δ9Μ .
5.     Η 383/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη σύναψης δανείου για τον Δημοτικό φωτισμό - ΑΔΑ: 7Υ2ΦΩΨΖ-ΣΨΑ
6.     Η παραπομπή της ανάρτησης στο διαδίκτυο της 14ης συνεδρίασης του  Δημοτικού συμβουλίου: https://youtu.be/hSWt3i43mvc?list=PLD_Soz3cJB0_TyEZ9EaHuCB---pP26Ryq
7.     Η παραπομπή της ανάρτησης στο διαδίκτυο της 15ης συνεδρίασης του  Δημοτικού συμβουλίου: https://youtu.be/CNPgXjuvJ9o?list=PLD_Soz3cJB0_TyEZ9EaHuCB---pP26Ryq
8.     Η παραπομπή της ανάρτησης στο διαδίκτυο της 16ης συνεδρίασης του  Δημοτικού συμβουλίου:

                                                                                                       Για την     ΡΙ.ΚΙ.Π.   Β.Β.Β.

                                                                                           Ματόπουλος  θάνος