Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

ΘΕΣΕΙΣ και ΨΗΦΟΣ της ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. επί ΘΕΜΑΤΟΣ της 10ης/2024 ΕΚΤΑΚΤΗΣ Διά Περιφοράς Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Β.Β.Β.

 


 

                                                                                                                                     Βούλα   15/05/2024

  blogs      : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                                     Αριθμ. Πρωτοκ. : 020 / 2024          

   Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                                                                      

  Facebook: www.facebook.com/rikipvvv    

 

ΘΕΣΕΙΣ και ΨΗΦΟΣ της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  επί  ΘΕΜΑΤΟΣ της

10ης/2024 ΕΚΤΑΚΤΗΣ Διά Περιφοράς Συνεδρίασης   του Δημοτικού Συμβουλίου

του Δήμου Βάρης-Βούλας Βουλιαγμένης,

της 16ης  ΜΑΙΟΥ  2024  -    ΠΕΜΠΤΗ 10:00’ – 10:30’

 

                                                    ΘΕΜΑΤΑ :          1            | ΠΡΟ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ :         -  

 

Οι ψήφοι και οι αιτιολογήσεις  στο θέμα  αποτελούν και την  θέση της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  και των εκλεγμένων της, κ. Βέλλης Ανθής και κ. Ματόπουλου Αθανάσιου, στην δια  περιφοράς έκτακτης και κατεπείγουσας 10ης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης της 16 / 05 / 2024.

Αυτές να ενσωματωθούν στα τηρούμενα πρακτικά της συνεδρίασης και να αναφέρονται στην κάθε απόφαση που θα δημοσιοποιηθεί στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, με σαφή αναφορά στο παρόν έγγραφο.

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ   ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ (έκτακτη συνεδρίαση)

Πρόσκληση 10ης Έκτακτης-Διά Περιφοράς Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 παρ. 2 και 5 του Ν.3852/2010 λόγω του έκτακτου και εξαιρετικά επείγοντος του θέματος, συγκαλείται η 10η /2024 Έκτακτη - Διά Περιφοράς - Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Β.Β.Β. η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 16  Μαΐου  ημέρα Πέμπτη  με ώρα έναρξης στις 10:00 και λήξης στις 10:30 για λήψη απόφασης στο κάτωθι θέμα της Ημερήσιας Διάταξης:

 

1.           1.) Έγκριση μνημονίου συνεργασίας, με τη συμμετοχή του Δήμου στην ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ  ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

 

Λήψη

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

                                                 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΨΑΛΛΙΔΑΣ

 

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ  &  ΨΗΦΟΙ  της  ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  για  το

 

Θ Ε Μ Α

2.           1.) Έγκριση μνημονίου συνεργασίας, με τη συμμετοχή του Δήμου στην ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ  ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

 

Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  και οι εκλεγμένοι της, κ. Βέλλη Ανθή και κ. Ματόπουλος Αθανάσιος τοποθετούνται και ψηφίζουν: 

 

Η πολυετής οικονομική, κοινωνική κρίση την Ελλάδα αλλά και στις περισσότερες χώρες, έφερε τους πολίτες σε πολυεπίπεδη ανέχεια και φτωχοποιεί διαρκώς και περισσότερους με αποτέλεσμα την αδυναμία για επιβίωση.

Τα τελευταία χρόνια και σαν αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών και εφαρμογής της ελεύθερης αγοράς, σαν κυρίαρχο δόγμα, που αγνοεί πλήρως τους πολίτες και τις ανάγκες τους, προστεθήκαν και καθημερινά επιδεινώνονται, η ενεργειακή ακρίβεια, η ακρίβεια σε όλα τα ειδή πρώτης ανάγκης και η ακρίβεια στη στέγαση.

Η ενεργειακή ακρίβεια που ξεκίνησε πολλούς μήνες πριν την εισβολή στην Ουκρανία και με πρόσχημα αυτήν έφτασε σε σύντομο χρόνο σε τιμές ενέργειας εξωφρενικές.

Αυτή η αύξηση των τιμών στην ενέργεια προκλήθηκε λόγω της ένταξή  μας στο χρηματιστήριο ενέργειας και την βίαιη απολιγνιτοποίηση που και πάλι είχε σαν προτεραιότητα την  εξυπηρέτηση της επέκτασης των ΑΠΕ χωρίς κανένα κριτήριο, για να ωφεληθούν οι όμιλοι που τις εμπορεύονται και τις κατασκευάζουν.  

Η αναζήτηση φτηνής ενέργειας είναι πλέον μηνιαίος βραχνάς, αλλά και πάλι οι υψηλές τιμές ανά kwh και τα ποικίλα συμβεβαιουμενα ποσά αποτυπώνονται σε λογαριασμούς που η εξόφλησή τους είναι δυσβάστακτη.

Όσα έχουν εφαρμοστεί για την πρόσκαιρη ανακούφιση είναι μηδαμινά μπροστά στο πρόβλημα και η αντιμετώπισή του θέλει αλλαγή πολίτικης που πρέπει να στοχεύει στην εξυπηρέτηση των πολιτών και όχι των επιχειρηματιών και των κερδοσκόπων.

Η πλήρης έξοδος από το χρηματιστήριο ενέργειας και η επαναφορά σε πλήρη Δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ και των δικτύων διανομής ενέργειας, με στόχευση την παραγωγή και διανομή ενέργειας σε τιμές που θα είναι ανάλογες του κόστους παραγωγής.

 

Οι πρωτοβουλίες για ενεργειακές κοινότητες και αυτοπαραγωγή ενέργειας είναι ένας θεσμός που εάν στηριχθεί και αναπτυχθεί μπορεί να δώσει ανακούφιση στο θέμα της ολοένα επεκτεινόμενης ενεργειακής φτώχειας.

 

Στα πλαίσια αυτά η πρόταση για την σύσταση και λειτουργία της διαδημοτικής   ΑΘΗΝΑΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ  ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ  είναι μια πρωτοβουλία που έρχεται να συμβάλει στην μείωση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας.

 

Βασικός σκοπός της «Συμμαχίας» είναι η παραγωγή πράσινης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η αξιοποίησή της ώστε να μειωθούν οι δαπάνες ενέργειας ευάλωτων νοικοκυριών των συμμετεχόντων Δήμων, αλλά και γενικότερα η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού σε θέματα βιωσιμότητας, ενεργειακής δημοκρατίας και ενεργειακής μετάβασης.
Αφ’ ενός μεν ευάλωτοι ενεργειακά πολίτες θα ενισχυθούν σημαντικά με πόρους και εργαλεία για τη μείωση λογαριασμών ενέργειας, αφ’ ετέρου δε η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αερίων του θερμοκηπίου και η στροφή σε βιώσιμες πρακτικές θα προσφέρουν ευρύτερα περιβαλλοντικά οφέλη.

Αίτημα της θα είναι και το να επανέλθει η προτεραιότητα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) όσον αφορά την πρόσβαση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να καταθέσει άμεσα η «Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία» την οποία συνέστησαν οκτώ δήμοι με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων. Ήδη και άλλοι Δήμοι έχουν δείξει ενδιαφέρον για να ενταχθούν στη «Συμμαχία», η οποία με αυτόν τον τρόπο –μεταξύ άλλων– θα έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ως μεγάλος εμπορικός πελάτης.

  

                Συμφωνούμε με την εισήγηση και πιστεύουμε ότι στην ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ  ΣΥΜΜΑΧΙΑ πρέπει να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Δήμοι της Αττικής για να αποκτήσει δυναμική και οντότητα τέτοια που θα καθορίζει τις εξελίξεις στην ενέργεια με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες και όχι το κέρδος . 

 

Επομένως με βάση τη παραπάνω ανάλυση ψηφίζουμε .

ψηφίζουμε

 

ΝΑΙ

 


========================================================================

 

 

Για την  ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.

Βούλα 15/05/2024

οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

 

             Βέλλη  Ανθή            Ματόπουλος Αθανάσιος

Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ - Στέλιος Γκίκας

ΕΝΑΣ  ΑΚΟΜΗ  ΝΕΚΡΟΣ  ΣΤΗΝ  ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ


9/5/2024

Μετά και το πρόσφατο - νέο αιματηρό ατύχημα στην παραλιακή λεωφόρο στη Βούλα,  απευθύνω στους κ.κ. Δήμαρχο Βουλας,  Περιφεριαρχη Αττικής, Διοικητή Τροχαίας Γλυφάδας την πρόταση που ακολουθεί :

"  Αξιότιμοι Κύριοι, συμπολίτες και συνάνθρωποί μου, 

Πρόσφατα , ένας ακόμη συμπολίτης μας  - μία γυναίκα - προστέθηκε στην εκατόμβη των πεζών που προπαθώντας να διασχίσουν την παραλιακή λεωφόρο στη Βούλα, έχασαν τη ζωή τους. Αναφέρομαι βέβαια στο κομμάτι της παραλιακής μεταξύ των καθέτων οδών Διός και Ήρας, όπου ο συμπολίτης μας,  προκειμένου να κατευθυνθεί στην παραλία, συγκεκριμένα σε μία από τις τρεις παραλίες που παραμένουν ακόμη ελεύθερες στη Βούλα, "εκτελέστηκε" από δύο μηχανοκίνητα δίτροχα οχήματα που κινούντο με μεγάλη ταχύτητα στην παραλιακή λεωφόρο. 

Επειδή το αιματηρό αυτό ατύχημα δεν είναι το πρώτο που γίνεται στο συγκεκριμένο κομμάτι της λεωφόρου εδώ και χρόνια και επειδή δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποιο έργο μέχρι σήμερα προς την κατεύθυνση της ασφάλειας των πεζών , αντίθετα,  με την αύξηση του αριθμού των μηχανοκίνητων δίτροχων και των υπερβολικών ταχυτήτων που αυτά κινούνται χωρίς κάποιο έλεγχο, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί,  σας προτείνω:

 

Στη Βούλα, στο τμήμα της παραλιακής λεωφόρου μεταξύ των καθέτων οδών Διός και Ήρας, ένθεν και ένθεν της λεωφόρου, να κατασκευστούν κερκίδες . Εκεί θα συγκεντρώνονται οι θεατές ώστε να παρακολουθούν τις εκτελέσεις των πεζών που θα γίνονται από αυτοκίνητα και μοτοσυκλέττες  που θα κινούνται στο οδόστρωμα .  Τα στοιχήματα θα επιτρέπονται, ώστε ο Δήμος να εισπράτει το ανάλογο δημοτικό τέλος και το κράτος τον ανάλογο  ΦΠΑ.  Όποιο δίτροχο κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα θα έχει και μεγαλύτερη απόδοση στο στοίχημα. Γιατί, οι Ρωμαίοι που διοργάνωναν  τις μονομαχίες στις αρένες ήταν καλύτεροι ;

 

ΥΓ 1 : Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Περιφεριάρχη, Κύριε Διοικητά της Τροχαίας Γλυφάδας, θα ήθελα με αυτή την "κωμική" πρότασή μου να αναλογιστείτε την τραγικότητα της κατάστασης και να προβείτε στις δέουσες ενέργειες ο καθένας στον τομέα του.  Η ασφάλεια του πεζού είναι το ζητούμενο και όχι η μεγάλη και ανεξέλεκτη ταχύτητα, και θόρυβος, κλπ,  των κινουμένων οχημάτων. Η ζωή ενος συνανθρώπου μας είναι αναντικατάστατη. Η λεωφόρος βρίσκεται εντός οικιστικής περιοχής η οποία γίνεται με την πάροδο του χρόνου και πυκνότερη. Πότε θα εγκατασταθεί - επί τέλους - η φωτοσήμανση στις διασταυρώσεις Διός και Ήρας ;

Νομίζω ότι όλα αυτά σας είναι πλήρως γνωστά. Παρακαλώ συμβάλετε από τη θέση του καθενός σας για  βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων, για την εν γένει ποιότηα ζωής αυτής της χώρας, και βέβαια για να μην θρηνίσουμε και άλλους νεκρούς!

 

ΥΓ.2 :  Με μεγάλη θλίψη διαπιστώνω ότι η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην παραλιακή ζώνη ( θόρυβος - ρίπανση - ατυχήματα )αφήνει τους συνδημότες μας αδρανείς για να μην πω ασυγκίνητους.

Καμία διαμαρτυρία, ατομική ή ομαδική, και από πλευράς κατοίκων, και από πλευράς δημοτικών συμβούλων τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης. 

Φαίνεται ότι το κακώς κείμενο και το τραγικό, έχουν γίνει "φύσις" .

 

ΥΓ.3 : Και ποιός είμαι εγώ που τα λέει όλα αυτά; Είμαι ένας απλός κάτοικος της Βούλας από το 1948 με οικογενειακή ρίζα από το 1932, ο οποίος έχει παρακολουθήσει την συνεχή υποβάθμιση της πόλης αυτής που κατοικώ, υποβάθμιση από όλους μας,  με ινστρούχτορες τους εκάστοτε "άρχοντες"  αυτής της πόλης.     

 

Στέλιος Γκίκας 

Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Ένα ακόμη τραγικό δυστύχημα στη παραλιακή καρμανιόλα στη Βούλα. Η αδράνεια της Περιφέρειας για τη τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών ερμηνεύεται σαν υπαιτιότητά της στα οδικά αυτά ατυχήματα….

 

   


  blogs     : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                                                                                                                           Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                                                                                                                                       

 Facebook     : www.facebook.com/rikipvvv                                   

                                                                                                                    ΒΟΥΛΑ  07/05/2024         

                                                                                                       Αριθμ. Πρωτοκ. : 020 / 2024    

 

 

Ένα ακόμη τραγικό δυστύχημα στη παραλιακή καρμανιόλα στη Βούλα.

Η αδράνεια της Περιφέρειας για τη τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών ερμηνεύεται σαν υπαιτιότητά της στα οδικά αυτά ατυχήματα….  

 

Τη τελευταία της πνοή άφησε στην άσφαλτο μια 72χρονη στη Βούλα το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, όταν στη προσπάθειά της να διασχίσει τη λεωφόρο Καραμανλή παρασύρθηκε διαδοχικά από δύο μοτοσικλέτες.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στις 19.10, στη διασταύρωση της παραλιακής λεωφόρου Καραμανλή  με την οδό Διός, διερχόμενη μηχανή που κατευθυνόταν προς το Σούνιο παρέσυρε την 72χρονη και ο οδηγός την εγκατέλειψε.
Στη συνέχεια, 
η άτυχη γυναίκα παρασύρθηκε από δεύτερη μηχανή που οδηγούσε ένας 27χρονος, ο οποίος νοσηλεύεται ελαφρά τραυματισμένος και έχει συλληφθεί.

Ένα ακόμη τραγικό δυστύχημα στη παραλιακή στο ύψος της Βούλας που όμως δεν μπορεί πλέον να θεωρείται τυχαίο ατύχημα αλλά ένα ακόμη προδιαγεγραμμένο οδικό δυστύχημα, το οποίο μπορούσε να έχει αποφευχθεί. 

Η Περιφέρεια Αττικής είναι η μόνη υπεύθυνη γιατί έχει την εποπτεία και τον έλεγχο της παραλιακής  οδού ‘’Αθηνών -  Σουνίου’’ καθώς και της οδικής ασφάλειας αλλά και τοποθέτησης φωτεινών σηματοδοτών ελέγχου κυκλοφορίας, μετά από κυκλοφοριακή μελέτη.

Η Περιφέρεια Αττικής όμως,  με πρόσχημα το ότι η παραλιακή είναι πλέον εθνικής εμβέλειας οδός ( Ε91) λόγω του ότι διασυνδέει το Διεθνές λιμάνι του Πειραιά με το Διεθνή Αερολιμένα ‘’Ελευθέριος Βενιζέλος’’, δεν συνυπολογίζει την επικινδυνότητα για τους πεζούς και δεν τοποθετεί τους ήδη εγκεκριμένους εδώ και πάνω από δέκα χρόνια φωτεινούς σηματοδότες.

Αυτή η άρνησή της στοιχίζει ανθρώπινες ζωές και πολυτραυματίες που υποφέρουν μια ζωή.

Η τοπική αυτοδιοίκηση, σε επίπεδο διοίκησης  Δήμου αλλά και Δημοτικών παρατάξεων, μέσα από τις διαδικασίες στο Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να καταγράφει και να αναδεικνύει το πρόβλημα και να ζητά επίμονα την επίλυσή του.

Για τη συγκεκριμένη περιοχή, τη διασταύρωση της παραλιακής με την οδό Διός, αλλά και για άλλες στην παραλιακή για τις οποίες υπάρχουν προεγκρίσεις για τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών ελέγχου κυκλοφορίας, η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. ασταμάτητα επισημαίνει την σπουδαιότητα και την επικινδυνότητα η οποία υφίσταται και στοιχίζει ανθρώπινες ζωές και ζητά, μέσω διαβίβασης εγγράφων της, κάθε χρόνο από την Περιφέρεια αττικής και το Δήμο Β.Β.Β. να ενεργήσουν αρμοδίως για την επίλυση του θέματος.

Ήδη το θέμα αυτό περιλαμβάνεται  στα προεκλογικά της προγράμματα[1], αλλά και στις προτάσεις της για τα ετήσια Τεχνικά προγράμματα του Δήμου[2], με ιδιαίτερη επισήμανση στο συγκεκριμένο σημείο. Αναφέρει συγκεκριμένα:

    ü Στην παραλιακή μεταξύ οδού Ήρας και Διός να ζητηθεί από την αρμόδια υπηρεσία  και να τοποθετηθεί άμεσα φωτεινός σηματοδότης και διάβαση πεζών. Να διεκδικηθεί η άμεση τοποθέτηση των ήδη εγκεκριμένων φωτεινών σηματοδοτών σε όλο το εύρος του Δήμου.

Επίσης, και μέσα στην προτεινόμενη ολική κυκλοφοριακή μελέτη του Δήμου Β.Β.Β. και στις δύο φάσεις της του 2017 & του 2018 προβλέπεται η τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών ελέγχου κυκλοφορίας στη διασταύρωση της παραλιακής με την οδό  Διός αλλά και την οδό ‘Ήρας στη Βούλα. Επιπλέον προβλέπεται και η τοποθέτηση αερογέφυρας (δυστυχώς χωρίς ανελκυστήρες στις δύο πλευρές της) λόγω υψηλής επικινδυνότητας του συγκεκριμένου σημείου.

Η Περιφέρεια Αττικής αγνοεί κάθε πρόταση και αίτημα για την τοποθέτηση  φωτεινών σηματοδοτών ελέγχου κυκλοφορίας στην παραλιακή, αδιαφορώντας για την ασφάλεια των πεζών.

Η πίεση που ασκείται υπηρεσιακά όλα αυτά τα χρόνια δεν αποφέρει αποτελέσματα και η Περιφέρεια δεν ανταποκρίνεται στο απόλυτα λογικό και αναγκαίο αίτημά μας για τη τοποθέτηση  φωτεινών σηματοδοτών ελέγχου κυκλοφορίας στην διασταύρωση της παραλιακής με την οδό  Διός αλλά και σε όλα τα σημεία όπου υπάρχει προέγκριση, λόγω επικινδυνότητας. Η σύμπραξη και συνέργεια της αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Δήμου με τους πολίτες ώστε να ασκηθεί κοινωνική πίεση είναι αυτή που θα αποτελέσει τον κρίσιμο παράγοντα για την κάμψη των αντιρρήσεων της Περιφέρειας.

ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. 

  ------------------------------------------------------------------------

[1].  ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ  της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.

2014 –  http://www.scribd.com/fullscreen/221737458?access_key=key-1jag9dvtt3glkvc9j6oa&allow_share=true&escape=false&show_recommendations=false&view_mode=scroll

2019 –  https://drive.google.com/file/d/1rIzLAAQDJGHAzUjYjJiS6-mobGG4pSSD/view?usp=sharing

2023 –  https://drive.google.com/file/d/19PRsSPkBXbQxO8QpCjfqyxE6XAIbyxpp/view?usp=sharing

 

[2]. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για ΕΤΗΣΙΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ  Β.Β.Β.  της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.

2019 –  https://rikipvvv.blogspot.com/2018/07/blog-post.html

2020 –  https://rikipvvv.blogspot.com/2019/10/2020.html

2022 –  https://rikipvvv.blogspot.com/2021/06/2022.html